Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudi mu se u dvije zemlje

Austrijski biznismen optužen za špijunažu: Njegovi kontakti s Rusijom odavno su bili sumnjivi

Jan Marsalek
Jan Marsalek Foto: Afp
Austrijski biznismen kojemu se sudi u Njemačkoj zbog pronevjere sada je optužen i u Velikoj Britaniji i to zbog špijuniranja za Rusiju.

Ured javnog tužitelja u Londonu optužio je u utorak bivšeg izvršnog direktora njemačke tvrtke za obradu plaćanja Wirecarda Jana Marsaleka za umiješanost u rusku špijunsku mrežu.

Marsaleka se optužuje u sklopu slučaja protiv pet bugarskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu. Austrijski poduzetnik navodno je bio kontakt osoba za najstarijuegod pet uhićenika.

Ćelija je optužena za nadgledanje i izvještavanje o ljudima i mjestima od interesa za Rusiju unutar Ujedinjenog Kraljevstva, izvijestio je DW. Međutim, bugarski osumnjičenici pojavili su se na sudu u utorak dok Marsalek nije stigao s njima. 

Pročitajte i ovo Zračna luka Gatwick bolesni kontrolori Zbog epidemije koronavirusa otkazane stotine letova u jednoj od najvećih zračnih luka

Smatra se da je pobjegao u Rusiju nakon Wirecardova kolapsa

Marsalekove veze s Rusijom bile su dobro poznate i njemačkim vlastima, koje mu trenutno sude u odsutnosti u vezi s kolapsom Wirecarda 2020. Kompanija je brzo bankrotirala sredinom 2020. jer je otkriven niz koruptivnih poslovnih praksi i slučajeva lažnog izvješćivanja, što pokazuje da je zajmodavac prijavio da ima gotovo 2 milijarde eura imovine koja zapravo nije bila u njegovom posjedu. Drugim riječima ogromna cifra samo je nestala.

Tvrtka je brzo rasla te je zauzela mjesto među 40 najvećih javnih dionica na njemačkom DAX tržištu dionica 2018., ubrzo prije nego što se njen poslovni model počeo raspadati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuni horor Svjetski poznati stručnjak priznao silovanje pasa, dijelio i materijale o zlostavljanju djece: Njegovi zločini toliko su odvratni da je sudac pozvao javnost da napusti sudnicu

Vlasti su vjerovale da je Marsalek nakon skandala pobjegao u Minsk, a vjerojatno kasnije i u Rusiju. Njegovi kontakti učinili su ga osobom od interesa za najmanje tri različite obavještajne agencije od 2020.

Njemačka vanjska obavještajna služba prošle je godine odbila ponudu da se sastane s Marsalekom u Moskvi, strahujući da je poziv na razgovor s bjeguncem zapravo klopka koju je postavila ruska obavještajna služba FSB, rekli su za Financial Times (FT) izvori upoznati sa situacijom.

Nova tužba dokazuje da su agencije brinule opravdano.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene