Ugledni antropolog obrušio se na paleo dijetu i njezino promoviranje, tvrdeći da su pećinski ljudi bili oportunisti i da su jeli sve na što su nabasali. Ken Sayers, antropolog sa Sveučilišta Georgia tvrdi da je najranija ljudska prehrana ovisila o tome koje namirnice daju najviše energije uz najmanje truda.
Sayers tvrdi da je režim prehrane po paleo principu isuviše pojednostavljen, obzirom da je prehrana naših predaka ovisila o uvjetima u raznim podnebljima te da bi pećinski ljudi drage volje jeli hranu sa zabranjene liste paleo prehrane, uključujući žitarice, mahunarke i gluten.
"Hominidi se nisu raširili prvo po Africi a onda ostaku Zemlje, držeći se samo strategije traganja za hranom ili držeći se precizne mješavine ugljikohidrata, proteina i masti u svojoj ishrani. Učinili smo to jer smo bili vječito fleksibilni, kako sociološki tako i ekološki", ističe Sayers, a prenosi news.com.au.
Danas, kognitivne sposobnosti, tehnologija i kuhanje utječu na to kakvu ishranu imamo i što jedemo.
"Tvrdnja da su kasniji hominidi poput neandertalca i modernog čovjeka jeli više mesa, meni osobno je pojednostavljivanje stvari... doprinos takvih namirnica prehrani i dalje bi ovisio o dostupnosti drugih oblika hrane", kaže Sayers.
Paleo prehrana zabranjuje obrađene i prerađene namirnice, kao i mliječne proizvode. Sayers tvrdi da je prehrana pećinskog čovjeka bila apsolutno oportunistička te da n vidi potrebu za preskakanjem kruha i maslaca.
kao primjere oportunizma navodi i to da su hominidi jeli meso i koštanu srž antilopa još prije 2,6 milijuna godina. Kao drugi primjer navodimajmunsku vrstu sivog langura, koji žive na velikim nadmorskim visinama u Nepalu. Oni jednostavno polude za lišćem i korom drveća kad nema drugih izvora hrane u blizini, a takva prehrana im nosi malo kalorija i puno vlakana, dok u ljetno vrijeme u potpunosti odbacuju takvu prehranu, jer su izvori drugih oblika hrane tada bogatiji.
Pravi balans je vjerojatno negdje između.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook