Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne namjere

Lukašenko potpisao zakon koji mu daje doživotni imunitet od kaznenog progona, a jednim potezom eliminirao je i svoje neprijatelje

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: Afp
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je novi zakon koji mu daje doživotni imunitet od kaznenog progona i sprečava čelnike oporbe koji žive u egzilu da se kandidiraju na budućim predsjedničkim izborima.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je novi zakon koji mu daje doživotni imunitet od kaznenog progona i sprečava čelnike oporbe koji žive u egzilu da se kandidiraju na budućim predsjedničkim izborima.

Zakon se teoretski odnosi na bilo kojeg bivšeg predsjednika i članove njegove ili njezine obitelji. U stvarnosti, to je relevantno samo za 69-godišnjeg Lukašenka, koji željeznom rukom vlada Bjelorusijom gotovo 30 godina.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

Pročitajte i ovo Modrić optužnica - 4 32 godine "Tata više nikad nije došao": Bolna sjećanja na stravičan zločin nad civilima i dalje žive, tu je ubijen i djed Luke Modrića

Kako se čini, cilj nove mjere je dodatno ojačati Lukašenkovu moć i eliminirati potencijalne protukandidate na sljedećim predsjedničkim izborima u zemlji, koji bi se trebali održati 2025. godine.

Zakon znatno pooštrava uvjete za predsjedničke kandidate i onemogućuje izbor oporbenih čelnika koji su posljednjih godina pobjegli u susjedne zemlje. Pravo kandidiranja imaju samo državljani Bjelorusije koji imaju stalno prebivalište u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u drugoj zemlji.

Pročitajte i ovo Ivan Rimac Nepravomoćna presuda Otac Mate Rimca osuđen na tri godine zatvora, otkriveno s kim je i kako izvlačio novac iz tvrtke

Bjelorusiju su potresli masovni prosvjedi tijekom Lukašenkova kontroverznog reizbora za šesti mandat u kolovozu 2020. Te su izbore oporba i Zapad osudili kao prijevaru. Tada su bjeloruske vlasti pritvorile više od 35.000 ljudi, od kojih su mnogi u pritvoru bili mučeni ili su napustili zemlju.

Lukašenko je također optužen za umiješanost u ilegalni transfer djece iz gradova u Ukrajini pod ruskom okupacijom u Bjelorusiju, piše The Guardian.

Aleksandar Lukašenko Aleksandar Lukašenko (Foto: Afp)

Prema tekstu novog zakona, ako ode s vlasti Lukašenko "ne može odgovarati za radnje počinjene u vezi s obnašanjem svojih predsjedničkih ovlasti". Također, predsjednik i članovi njegove obitelji imat će doživotnu državnu zaštitu, medicinsku skrb te životno i zdravstveno osiguranje. Nakon podnošenja ostavke, predsjednik bi postao i stalni doživotni član gornjeg doma parlamenta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaju nove mete Islamska država preuzela odgovornost za napad u Iranu: "O lavovi islama, lovite svoj plijen od Židova, kršćana i njihovih saveznika na ulicama i cestama..."

Oporbena čelnica Svetlana Tihanovska, koja je pobjegla u susjednu Litvu 2020., rekla je da je novi zakon Lukašenkov odgovor na njegov "strah od neizbježne budućnosti", sugerirajući da Lukašenko mora biti zabrinut što će mu se dogoditi kada ode s vlasti.

"Lukašenko, koji je uništio sudbine tisuća Bjelorusa, bit će kažnjen prema međunarodnom pravu i nikakav imunitet ga neće zaštititi od toga, samo je pitanje vremena", rekla je Tihanovska.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem

Politička oporba u zemlji traži istragu o nestancima oporbenih političara i uklanjanju ukrajinske djece iz Ukrajine.

"Pobrinut ćemo se da diktator bude izveden pred lice pravde", rekla je Tihanovska, naglasivši da se u Bjelorusiji iza rešetaka još uvijek nalazi oko 1500 političkih zatvorenika, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Alesa Bialiatskog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene