Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud provodi istragu

Strava u Ukrajini: Lukašenko umiješan u ratni zločin otmice tisuća djece? "Bit će prebačeni na bojišnicu kao topovsko meso"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Bjeloruska skupina prognanika i protivnika vlade je Međunarodnom sudu predala dokaze koji, kako tvrde, povezuju prisilne deportacije tisuće ukrajinske djece u Bjelorusiju s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Lukašenkom i drugim dužnosnicima.

Ukrajinski djevojčice i dječaci u dobi od šest godina i stariji prisilno se odvode u logore u Bjelorusiju. Riječ je o ratnom zločinu, smatra bjeloruska oporbena skupina Nacionalni antikrizni menadžment, a sve povezuje uz predsjednika Aleksandra Lukašenka i druge visoke dužnosnike.

Dokaze o prisilnoj deportaciji djece, za koju se navodi da su mnoga u logorima prošla i vojnu obuku, iz Antikriznog menadžmenta predali su Međunarodnom kaznenom sudu.

Procjenjuju da je riječ o oko 2150 djevojčica i dječaka koji su u Bjelorusiju stigli od rujna prošle godine, a očekuju da će do jeseni taj broj biti oko 3000.

"Želimo pokazati svijetu da je takva aktivnost koju organizira upravo Lukašenko ratni zločin", rekao je Pavel Latuška, čelnik skupine koja je podnijela optužbe.

"Po našem mišljenju, on je glavni pojedinac odgovoran za prisilno raseljavanje te djece u Bjelorusiju... on je izravno dao upute o organiziranju financiranja ovih procesa", dodaje.

Nalog za uhićenje Putina i suradnice

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska povjerenica za prava djece Maria Lvova-Belova već su od ožujka suočeni s nalogom za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda zbog navodne prisilne deportacije tisuća ukrajinske djece u Rusiju. Istraga suda bi se mogla proširiti na Lukašenka i bjeloruske visoke dužnosnike.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bez ikakve kazne "Neće oklijevati ni sekunde": Bivši ruski agent otkrio na što su spremni vagnerovci ako im Prigožin to naredi

Moskva je počela sustavno prevoziti djecu iz Ukrajine u Rusiju krajem veljače 2022. Praksa se nastavila i ukrajinska vlada sada procjenjuje da je više od 19.500 djece prisilno premješteno od strane ruskih vlasti.

U Ukrajini je pokrenuto više od 100 kaznenih postupaka u vezi s nezakonitim prisilnim protjerivanjem djece, uključujući Bjelorusiju i Rusiju, priopćio je ukrajinski ured glavnog tužitelja.

Dio evakuirane siročadi već posvojili Rusi

Rusija evakuira siročad iz istočne Ukrajine u logore. Neka od te djece potom su posvojile ruske obitelji. Drugu djecu šalju u kampove za odmor iz kojih se djeca nikad ne vraćaju. Vjeruje se da su neka od djece držane u Bjelorusiji poslana dalje u Rusiju.

Dokument koji je The Telegraph dobio na uvid potpisao je bivši ruski veleposlanik u Bjelorusiji Dmitrij Mezentsev. U dokumentu se zahtijeva suradnja između bjeloruskih i ruskih državnih željeznica kako bi se organizirao "prijevoz djece Donbasa na rehabilitaciju u bratsku Bjelorusiju".

Dokument je Međunarodnom kaznenom sudu kao dokaz podnio Nacionalni antikrizni menadžment kojim upravlja skupina prognanika, protivnika bjeloruske vlade. Dostavili su i druge materijale, uključujući izvješća bjeloruskih državnih medija u kojima se izričito navodi kretanje djece po nalogu Lukašenka.

"Obitelji koje traže nestalu djecu možda čak i ne znaju da su im djeca u Bjelorusiji", rekla je Katerina Raševska, odvjetnica u ukrajinskoj nevladinoj organizaciji Regionalnom centru za ljudska prava.

Prolaze vojnu obuku

Telegraph otkriva da su djeca zatočena u logorima u Rusiji prisiljena na preodgoj i premlaćivana ako odbiju poslušati. Ukrajinskoj djeci često govore da su Rusi, tjeraju ih da nauče rusku himnu, razgovaraju s njima samo na ruskom i uče ih da osude Ukrajinu prije nego što budu usvojena ili udomljena.

Pročitajte i ovo Mario Banožić s pripadnicima 12. HRVCON-a - 3 Odvojeni ispraćaj Na ratnoj nozi postojano: Banožić se ukazao pred vojnicima, nakon njega i Milanović

Latuškina skupina navodi da se djeca zatočena u Bjelorusiji uče kako koristiti oružje. Aktivisti za ljudska prava zabrinuti su za dječake u kasnoj tinejdžerskoj dobi - ako napune 18 godina nakon što su prisilno deportirani u Rusiju ili na područja pod ruskom okupacijom, spadali bi u obveznu dobnu skupinu za regrutaciju.

"Situacija je vrlo opasna za tinejdžere. Ako imaju 17 godina, a dječaci su - to je katastrofa", rekla je Raševska. "Nakon što napune 18 godina bit će prebačeni na bojišnicu kao topovsko meso. To je ruska strategija", dodaje.

Lukašenko je u lipnju rekao da je ponudio Putinu kapacitete za smještaj djece u Bjelorusiji te da su se dogovorili kako će iz državnog proračuna financirati boravak djece u Bjelorusiji.

"Ovako smo ih počeli dovoditi ovamo", rekao je Lukašenko u utorak. "Mi im pomažemo u poboljšanju zdravlja i oni odlaze. Oni zapravo ne žele otići", dodaje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene