Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Žutom moru

Poginulo 55 mornara? Nuklearna podmornica uhvatila se u zamku za Britance i Amerikance, Kina tvrdi: "To je laž"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Strahuje se da je 55 kineskih mornara poginulo nakon što se nuklearna podmornica uhvatila u zamku koja je trebala uhvatiti britanska i američka plovila u Žutom moru.

Strahuje se da je 55 kineskih mornara poginulo nakon što je njihova nuklearna podmornica navodno uhvaćena u zamku koja je trebala zarobiti britanska podvodna plovila u Žutom moru.

Pročitajte i ovo Nataša Turić, ravnateljica NZJZ Osijek Ozlijeđeni vatrogasci VIDEO/FOTO Šefica NZJZ-a Osijek: "Na ovome mjestu na kojem stojimo detektirali smo onečišćujuće tvari. Molim stanovnike da se drže preporuka"

Prema podacima iz britanskog izvješća, piše Daily Mail, pomorci su umrli nakon katastrofalnog kvara sustava kisika na podmornici, zbog čega se posada otrovala.

Vjeruje se da je poginuo kapetan kineske podmornice te još 21 drugi časnik.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Veneciji Petero u teškom stanju FOTO/VIDEO Stravična nesreća kod Venecije: Autobus sletio s nadvožnjaka, najmanje 21 osoba poginula. Među ozlijeđenima i Hrvat

Pročitajte i ovo Policija Šok na odlagalištu Iz Remetinca bacili sef na otpad, ispostavilo se da je pun - oružja: "Sefovi ne služe da se u njima drži sir i špek"

Kina je službeno demantirala da se incident dogodio. Također, čini se da je Peking odbio zatražiti međunarodnu pomoć za svoju oštećenu podmornicu.

"Obavještajne službe javljaju da se 21. kolovoza tijekom izvođenja misije u Žutom moru dogodila nesreća. Incident se dogodio u 8:12 po lokalnom vremenu, a poginulo je 55 članova posade. Među mrtvima je i kapetan pukovnik Xue Yong-Peng", stoji u britanskom izvješću, dok zasad nema druge neovisne potvrde o navodnom gubitku kineske podmornice.

"Smatra se da je smrt uzrokovana hipoksijom uslijed kvara sustava na podmornici. Podmornica je udarila u lanac i sidrenu prepreku koju kineska mornarica koristi za zarobljavanje američkih i savezničkih podmornica. To je rezultiralo kvarovima sustava te je trebalo šest sati da se popravi i plovilo izvuče na površinu", navodi izvješće.

Pročitajte i ovo Kevin McCarthy Otišao Kevin McCarthy Manevar bez presedana: Smijenjen predsjednik američkog Zastupničkog doma

Peking je odbacio spekulacije o incidentu kao potpuno lažne, a izvješća je demantirao i Tajvan.

Pročitajte i ovo Autobus sletio s nadvožnjaka u Veneciji - 2 Kod Venecije Šef hitne službe o strašnoj nesreći: "Vidio sam puno toga, ali ovi prizori doista slamaju srce"

Izvješće Velike Britanije, koje se temelji na obrambenim obavještajnim podacima, smatra se tajnom.

"Vrlo je vjerojatno da se to dogodilo, a sumnjam da bi Kinezi tražili međunarodnu potporu iz očitih razloga. Ako su bili zarobljeni u mrežnom sustavu i ako su baterije podmornice bile prazne, tada su mogli otkazati pročišćivači zraka i sustavi za obradu zraka. Tako bi se sustav vratio na sekundarne sustave i vjerojatno nije uspio održati zrak, što je dovelo do gušenja ili trovanja", komentirao je za Daily Mail britanski stručnjak za podmornice.

Pročitajte i ovo Policija u Banjskoj na Kosovu - 1 Rasprava u EU-parlamentu Hrvatski eurozastupnici pozvali na mjere protiv Srbije: "Vučića nije briga za dobre odnose Albanaca i Srba na Kosovu"

Pretpostavlja se da se potonuće dogodilo u vodama pokraj kineske provincije Shandong.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene