Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKROVITELJ SPAR

Ljubavno-poduzetnička priča o proizvodnji slastice koja je neizostavni dio svakog blagdanskog stola

Aktualno Galerija Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Foto: Nova TV Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Foto: Nova TV Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Foto: Nova TV Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Foto: Nova TV +0 Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Galerija 1/5 >>
Unatoč posve drugoj, puno opasnijoj profesiji Danijel Horvat iz Darde uz podršku partnerice Monike odlučio se baviti karameliziranim lješnjacima koji su toliko ukusni da ćete tražiti još.

Priča Danijela Horvata iz Darde, malog mjesta nedaleko od Osijeka, živopisna je. Dvadeset godina bavio se razminiranjem te je u tom opasnom poslu naučio nadvladati strah. Roditeljima nije bilo svejedno, osobito kada je išao na terenski rad i dulje ga razdoblje nije bilo kod kuće. "Rizik je vrlo velik, bio sam u situacijama kada su me milimetri dijelili od onog najgoreg", prisjeća se.

Nakon niza stresnih i po život opasnih situacija sve se promijenilo kada je upoznao partnericu Moniku Parat. Nakon promišljanja, Danijel se odlučio umiroviti: "U kombinaciji s teškim terenima i povišenim tlakom, donio sam tu odluku. No, Monika je bila većinski razlog", s osmijehom se prisjeća.

Odlazak u mirovinu za ovog vrijednog čovjeka nije podrazumijevalo mirovanje, tada se odlučio na poduzetnički pothvat. Sasvim je slučajno došao do nasada lijeske, a u početcima je imao samo jedne škare za obrezivanje. Tijekom godina prikupio je potrebna znanja i vještine, a polako je kupovao tehniku i mehanizaciju: "Tako smo se krenuli baviti lješnjacima, a ljudi su prepoznali naš proizvod", govori Danijel.

Monika mu je tijekom cijelog poduzetničkog pothvata bila velika podrška, zajedno su radili, a jednog je dana došla na ideju napraviti slasticu, tada još nesvjesna da je kreirala njihov budući proizvod – karamelizirani lješnjak. Njihovi prvi degustatori bili su Danijelovi roditelji, ali i ostatak obitelji kojima se proizvod jako svidio. Kako se dobar glas daleko čuje, tako su uskoro dobili poziv gospođe koja je od njih naručila čak 650 vrećica karameliziranih lješnjaka, što ih je ponukalo da se oprobaju na tržištu.

Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Startaj Hrvatska 2023: All Sweet (Foto: Nova TV)

All Sweet karamelizirani lješnjaci dolaze iz srca idilične Baranje, a rađeni su po tradicionalnoj recepturi. Ušećereni i hrskavi lješnjaci nose oznaku VEGAN, a njihovu kvalitetu nadopunjuje činjenica da su bez bojila i konzervansa te su prirodno bogati vitaminom E, vitaminom B9 i manganom. Posebnost ovog ukusnog deserta je okus vanilije te savršena hrskavost ovojnice u čijem se središtu nalazi lagano pržen lješnjak.
U nadi da će i njihov proizvod završiti na policama SPAR i INTERSPAR trgovina, s gotovom su se recepturom prijavili na projekt Startaj Hrvatska. Kao razlog prijave Danijel navodi motivaciju da dokaže spremnost staviti dobar proizvod na tržište.

Nakon uspješne audicije, na kojoj je Danijel iskreno rekao kako tajna nije u recepturi već u postupku izrade, a sve su vrećice s karameliziranim lješnjacima kojima je ponudio prisutne ostale prazne, uslijedio je audit.

Stručnjakinje iz Odjela osiguranja kvalitete SPAR Hrvatska posjetile su pogon u Dardi i ukazale na nesukladnosti koje su Danijel i Monika redom riješili. Potom je uslijedio novi razgovor u SPAR-u koji je određivao njihov daljnji put u projektu Startaj Hrvatska.

S velikim osmijehom na licu, no bez velikih očekivanja, Danijel je došao u središnjicu ovog trgovačkog lanca gdje ga je dočekao Helmut Fenzl, predsjednik Uprave SPAR Hrvatska. Razgovarali su o proizvodnom pogonu te je Helmut Fenzl imao samo riječi hvale na njihov rad i trud. Međutim, ukazao je kako imaju potencijala za poboljšanje kada je riječ o pakiranju proizvoda, s čime se i Danijel složio. Fenzl je naposljetku rekao kako se svi koji su ih probali, ne mogu zasititi njihovih karameliziranih lješnjaka te mu je poželio dobrodošlicu u projekt Startaj Hrvatska.

Startaj Hrvatska 2023: All Sweet Startaj Hrvatska 2023: All Sweet (Foto: Nova TV)

Zahvalni i sretni Danijel i Monika uputili su se na razgovor o njihovoj prvoj narudžbi. Žana Lovrić, direktorica nabave SPAR Hrvatska, dočekala ih je u skladištu gdje će uskoro biti i njihovi All Sweet karamelizirani lješnjaci. Najprije je pohvalila njihovu ažurnost u obavljanju svih zadaća koje su bile pred njima, a potom im i obznanila da će SPAR od njih naručiti sedam tisuća komada njihovih proizvoda. Tako su ovi Slavonci ostvarili svoju zamisao da se njihov proizvod prodaje diljem cijele Hrvatske.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom SPAR po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene