Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednički angažman

U Splitu se okupila prva predizborna koalicija, kandidat za gradonačelnika Jakov Prkić: "Nadamo se da s ovog mjesta kreće jedan dobar početak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička platforma Možemo!, Pametno za Split i Dalmaciju, te Nova ljevica u subotu su u Splitu najavili zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima, a to je za sada jedina predizborna koalicija stranaka u Splitu.

Zajednički kandidat za gradonačelnika će im biti Jakov Prkić iz Pametno za Split i Dalmaciju, a njegove zamjenice su Tamara Visković iz Možemo! i Kristina Vidan iz Pametno za Split i Dalmaciju.

Pročitajte i ovo Split - 1 Čeka ga puno posla Novi gradonačelnik Splita poslao poruku onima koji misle da se drži previše "akademski": "Ja sam prije 20 godina operirao leđa..." Građani Zagreba Čeka ga ozbiljan posao Novog gradonačelnika Zagreba očekuje ozbiljan posao: Građani otkrili što očekuju od Tomaševićeve vlasti

Svi su na konferenciji izrazili potrebu za zajedničkim angažmanom stranaka sličnih svjetonazora i političkih prioriteta, posebno u krizno vrijeme. Tvrde da je Split devastiran gospodarski, komunalno i socijalno, a da su lokalne politike u ozbiljnoj krizi.

Prkić je izjavio da će kao koalicija stranaka zajedno izaći na lokalne izbore i da su uvjereni kako njihova snaga leži u zajedništvu. Pogone ih, kaže, isti motivi i osjećaji za boljitak grada.

"Nadamo se da s ovog mjesta kreće jedan dobar početak vraćanja našeg grada na razine koje zaslužuje u svim dijelovima njegova života", poručio je Prkić.

Tamara Visković je kazala da Platforma Možemo od početka nudi bitno drugačiju vrstu političkog djelovanja, okupljajući građane koji su se kroz svoj rad, bilo u stručnom, aktivističkom, publicističkom ili umjetničkom radu zalažu za opće dobro, bez tereta klasične stranačke hijerarhije.

Programske pozicije temelje na trima stupovima – zelenim politikama, društvenoj jednakosti i demokratizaciji procesa i institucija koje prenose na lokalnu razinu. Na lokalnu razinu, kaže Visković, 'prenosimo i paradigmu konstruktivnog okupljanja oko zajedničkih ciljeva. U tom smislu, dodala je, koalicija je vrlo prirodna forma za nas.

Kao svoje ciljeve naveli su promjenu načina upravljanja u smjeru koncentracije na stvarne potrebe građana, i stvarne funkcije grada – dostupno stanovanje, aktivne socijalne politike, zelena komunalna politika dio koje su svakako zaštita postojećih i stvaranje novih zelenih površina.

Za Kristinu Vidan je to udruživanje veliki dobitak za Split, ali njegove stanovnike jer će, kaže, Pametno u društvu novih snaga nastaviti svoju borbu, jednako kao i proteklih osam godina, za grad kojem su na prvom mjestu ljudi i interes građana, i u kojem je ugodno žive sve generacije.

"Naša misija je pristupačan i inkluzivan Split zbog čega ćemo i dalje inzistirati na odgovornom upravljanju gradom, na ozdravljenom i zaštićenom Marjanu, na gospodarenju otpadom koje promišlja o budućim generacijama te na dokidanju komunalnog i prostornog kaosa koji razara urbanitet ovog grada. Split u budućnosti, kako ga mi vidimo i na čemu ćemo raditi, grad je zelenih oaza u kvartovima s vrtićima, školama i prometnim rješenjima koja oslobađaju umjesto trenutnih koja nas guše. Pred nama je zaista puno posla kako bismo ovakvu viziju grada i ostvarili, ali mi ga se ne bojimo", rekla je Vidan.

Na konferenciji je rečeno i da će snazi te koalicije svoj značaj dati i stranka Nova ljevica, koja će se u svom radu u splitskom Gradskom vijeću, kao i u političkom radu, snažno zalagati za potpunu transparentnost gradskog budžeta, razvoj i nadogradnju socijalnih politika prema najugroženijim slojevima građana te predanost ciljevima očuvanja okoliša i podizanja kvalitete života u gradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene