Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAL NEZADOVOLJSTVA

Vitomira Lončar za Dnevnik Nove TV o stanju u Kini: "Oni ne znaju za život bez maske, zaista se boje"

Aktualno Galerija Vitomira Lončar Vitomira Lončar Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi u Kini - 2 Prosvjedi u Kini - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjedi u Kini - 3 Prosvjedi u Kini - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjedi u Kini - 1 Galerija 1/4 >>
Kinu je zahvatio val prosvjeda protiv COVID ograničenja. Prosvjedi se suzbijaju, a vijesti cenzuriraju. Vlasti u Pekingu i dalje provode politike nulte stope koronavirusa.

Kinom se šire prosvjedi. Jača nezadovoljstvo mjerama borbe protiv koronavirusa. Skupovi građana zabilježeni su u Pekingu, Šangaju, Vuhanu i više drugih gradova. Ali jednako jača i suzbijanje prosvjeda. Među uhićenima je i novinar britanskog BBC-ja koji je pratio prosvjede. Vlasti kažu da nije pokazao iskaznicu, no u golemoj zemlji prosvjedi su još uvijek razmjerno ograničeni.

Vitomira Lončar kazala je da ne poznaje nijednog Kineza koji je protiv. "S jedne strane čujem da su bili neki prosvjedi, ali s druge strane vidim ogromnu podršku ovoj situaciji, odnosno da se održavaju te čvrste mjere", rekla je Lončar.

Kineske vlasti i dalje provode strogu politiku nulte stope COVID-a. Većina Kineza i dalje se striktno pridržava pravila.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Kini - 3 Val nezadovoljstva Nesvakidašnji prizori: Tisuće prosvjedovale protiv mjera za suzbijanje korone, poruke otišle korak dalje

"Moje učiteljice kineskog stalno su s maskama, mlade žene uvjerene da je to jedini način. Mala djeca, ona ni ne znaju život bez maske, od beba pa nadalje. Muževa prevoditeljica ima kćer od dvije i pol godine, kad ona skine masku, mala joj veli 'masku'. Oni ne znaju za život bez maske, o tome se radi. Oni se zaista boje", ističe Lončar.

Vijesti o prosvjedima u Kini strogo se cenzuriraju i uklanjaju s internetskih društvenih mreža. U više gradova prosvjednici su podizali bijele papire - simbol cenzure. Pitanja stranih novinara o nezadovoljstvu kineske vlasti odbacuju.

Pročitajte i ovo Prosvjedi protiv COVID mjera u Kini - 1 VELIKO NEZADOVOLJSTVO VIDEO Rušili šatore, razbili kabine… Policija suzavcem tjerala bijesne građane koji su nosili prazne listove papira

Prosvjede je izazvala smrt desetak ljudi u požaru tijekom stroge karantene. Iako, zasad čini se ograničena, pojava nezadovoljstva u tako kontroliranoj zemlji izazvala je zabrinutost na financijskim tržištima. Burzovni indeksi su u padu, kao i cijene nafte.

Više o koronavirusu u Kini pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene