Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UHIĆENO ŠESTERO LJUDI

Antivakseri planirali atentate na političare? "Nećemo tolerirati da neobuzdana skupina nameće svoju volju"

Policija je razbila urotu ekstremnih protivnika cijepljenja u Dresdenu. Osumnjičeni su da su planirali ubiti pokrajinskog premijera zato što je podržao mjere za suzbijanje pandemije.

Njemačka policija od ranog jutra bila je u akciji. U seriji racija uhitili su šestero ljudi - pet muškaraca i jednu ženu, osumnjičenih za planiranje nasilnih napada. U akciju je bila uključena i posebna protuesktremistička policijska jedinica.

"Među zaplijenjenim predmetima su dva samostrijela. Njih se, međutim, može klasificirati kao sportsku opremu i ne spadaju pod zakon o oružju. Još jedan samostrijel se pregledava kako bi se utvrdilo smatra li se predmetom koji spada pod zakon o oružju", izjavila je Sabine Wylegalla, javna tužiteljica u Dresdenu.

Pročitajte i ovo Cijepljenje - Ilustracija - 1 2G+ pravilo Oni su postigli dogovor: Svi koji se cijepe trećom dozom više ne moraju na testiranja

Pročitajte i ovo Zatvor, ilustracija Njemački sud odlučio Doživotni zatvor za 56-godišnjaka: Po nalogu Rusije ubio Gruzijca kojega je Putin nazvao banditom

Dokazi upućuju na to da je riječ o krajnje desnim žestokim protivnicima cijepljenja koji su između ostaloga planirali atentat na pokrajinskog premijera i još nekih političara. On je prošle godine prvo bio protiv mjera za suzbijanje pandemije, ali predomislio se kada je pokrajinu Sasku virus žestoko pogodio.

Michael Kretschmer, premijer pokrajine Saske je rekao: "Svatko treba znati da u slobodnoj državi Saskoj i u Saveznoj Republici Njemačkoj naravno može govoriti što misli i da možete govoriti što vam se ne sviđa. Ali, kada je u igri nasilje, onda se prešlo preko linije koju nećemo tolerirati."

Uhićeni su dogovarali svoje aktivnosti putem enkriptirane aplikacije Telegram, a u njihovu grupu ubacio se jedan novinar koji ih je razotkrio.

"Nećemo tolerirati da sitna, neobuzdana skupina ekstremista nameće svoju volju cijelom društvu", kaže njemački kancelar Olaf Scholz.

Više njemačkih političara, institucija i medijskih kuća nedavno je dobilo pisma u kojima su bili i komadi mesa, a u tekstovima se prijeti krvavim otporom obveznom cijepljenju.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene