Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OTVORENO PISMO MINISTRU

Škole idu online, a što je s vrtićima? "Jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i djeca u vrtiću"

Vrtić - 1
Vrtić - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Ministru Fuchsu su iz udruge SIDRO poslali otvoreno pismo zbog toga što otkad je pandemije nitko se ne brine o odgajateljima i djeci u vrtiću. "Jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i djeca u vrtiću", pitaju se.

Udruga SIDRO - odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću poslala je otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Ministar je, naime, u srijedu izjavio da će zbog delta soja doći do širenja zaraze u učeničkoj populaciji. Problem je što nitko ne spominje djecu u vrtiću.

"Jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i djeca u vrtiću", upitali su ministra. Također, diljem Hrvatske bilježe se novi slučajevi zaraze među zaposlenima i djecom u vrtiću.

"I dok se govori o tome kako djeca, srećom, imaju blage simptome ili su asimptomatska, nasuprot toj činjenici imamo kontradiktorne odluke kojim se grupe više ne šalju u samoizolaciju ako je samo jedno dijete pozitivno. Da, takva su nova pravila", navode.

Također, pitaju se "je li u vrtićima došlo do promjene pravila zbog toga što predškolska djeca više ne prenose zarazu"?

"Otkako traje pandemija u Hrvatskoj izrazito malo ili gotovo ništa ne govori se o odgojiteljima i njihovoj izloženosti virusu, samim time i zarazi. Ne raspravlja se o pojmu bliskog kontakta u vrtiću, trajanju tog kontakta, niti o njegovoj specifičnosti. Djeca se šalju kući s temperaturom, respiratornim i inim simptomima koji su trenutno na "crnoj" listi, no vrlo su rijetko testirana, osim ako roditelj ne razvije iste simptome.

Dakle, većinu vremena odgojitelji ne znaju jesu li njihovi kontakti pozitivni ili ne, radi li se o sezonskoj prehladi ili o koronavirusu. Nekako se živjelo s tom spoznajom jer na kraju dana vjerujemo procjeni pedijatara/liječnika obiteljske medicine je li dijete potrebno testirati, jer svi ozbiljno shvaćamo epidemiološku situaciju. No sada, kada neki odgojitelj zna da je dijete pozitivno, a djeca kontakti mogu slobodno u vrtić, biti u kontaktu s njim, s drugom djecom kao da se ništa nije dogodilo, javlja se zabrinutost.

Pročitajte i ovo Antonija Mirosavljević KAFIĆI RADE, ALI ŠKOLE NE Jesu li škole spremne za on-line nastavu i što će biti s učenicima čiji roditelji moraju raditi? "Učitelji su kreativci i vjerujem da će se snaći"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GRADSKA SKUPŠTINA Herman: "Nikad prije u medijima nije pisalo da škole grcaju u dugovima. Prema tome, takvi problemi nisu postojali"

Doista se trudimo biti odgovorni. Radimo svoj posao najbolje što možemo, balansirajući između epidemioloških mjera, dobrobiti i zaštite mentalnog zdravlja djece, međutim, minimum koji očekujemo jest da sustav zaštiti djecu, njihove obitelji, ali i nas! Koliko odgojitelja ima svoj socijalni život na čekanju, kalkulira druženja, svako malo su na bolovanjima radi respiratornih infekcija kojim su se zarazili na radnome mjestu, maksimalno izbjegavaju rizične članove svoje obitelji zbog čestih i prikrivenih kontakta? Jako puno", napisali su u pismu ministru.

Dodali su i da su svjesni da su najveći danak dali zdravstveni djelatnici koji rade s pretpostavkom da je njihov pacijent bolestan dok odgojitelji unatoč svemu, bez zaštite i kontrole, čak i kada znaju da su bolesni, u bliskom kontaktu moraju pretpostavljati da su zdravi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene