Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima i toga

Pomama za cjepivom dovela i do vakcinacijskog turizma: Mogu li se Hrvati cijepiti u nekoj drugoj zemlji i koje su moguće opasnosti?

Aktualno Galerija Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a Foto: DNEVNIK.hr Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo protiv koronavirusa - 2 Galerija 1/3 >>
Odlazak po cjepivo preko granice, u drugu zemlju, je toliko uzelo maha da se već naveliko spominje vakcinacijski turizam. Velika potražnja plodno je tlo i za kriminal. Istražili smo ima li šverca kad je u pitanju sad zlata vrijedno cjepivo.

Pomamama za cjepivom je tolika da se već naveliko koristi termin - vakcinacijski turizam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdili da su bili dio ispitivanja Bivšem predsjedniku države i dvjema ministricama zabranili javnu dužnost jer su primili cjepivo preko reda Slika nije dostupna I nastavak pregovora Stiže novi kontingent: Europa dogovorila nabavu još 50 milijuna doza Pfizerovog cjepiva

Ni Ameriku nije zaobišlo. Na Floridu su se sjurile tisuće turista. U paketu s odmorom, dobili se i cjepivo. Jer Florida je omogućila cijepljenje i onima koji nemaju tamošnje prebivalište. Kad su shvatili što se događa, povukli su ručnu. I u Srbiji se cijepilo dosta stranaca. Ponajviše Makedonaca.

"Nije došla vakcina u Makedoniju. Riješio sam, a pošto sam dvojni državljanin i Makedonije i Srbije, podnio sam zahtjev te uprave za primanje vakcine. Oni su mi izašli u susret", objašnjava jedan Makedonac.

"Do sada se preko osam hiljada stranaca prijavilo, vakicinisano je negdje oko 4 hiljade", kaže direktor srpskog Ureda za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

HZJZ: "Ne branimo, apeliramo na građane da se strpe"

A što ako se Hrvati odluče na takav potez?

"Naravno da ne možemo braniti, niti ne branimo takvu odluku. A ukoliko to neki naprave, neka se jave svome liječniku da budu evidentirani da su cijepljeni. Znači, u biti bi apelirali da se građani strpe", poručuje Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Jer, kažu, svi će imati priliku cijepiti se.

A kako je u tako kratkom roku od nepovjerenja došlo do tolike potražnje za cjepivom? Psiholog Lopižić kaže - ljudima su se emocije smirile i lakše su se odlučili na cijepljenje. 

"Da se zapravo došlo u situaciju da se konačno prekine situacija u kojoj živimo, da ponovno počnemo lijepo živjeti, sretno živjeti, razvijati se i tako dalje", kaže Josip Lopižić, predsjednik Hrvatskog psihološkog društva.

Tu je i profit. A gdje je profit, tu i je i kriminal. U Kini je već zaplijenjeno 3000 lažnih doza, a uhićeno 80 osoba.

"Ne možemo mi sad reći ako se u Kini pojavilo krivotvoreno cjepivo da će baš iz tog pravca doći. Može da će cirkularno otići, ali vjerujem da će prije otići na druge svjetske lokacije, ne prema Europi.

Europa je rizična zbog jakih sustava kontrole, u krajnjoj liniji kod nas u RH imamo HALMED, imamo vrlo jaku kontrolu, vrlo je mala vjerojatnost. Ali opet, postoji jedna mogućnost", objašnjava kriminalist Dubravko Klarić.

Preminulo 2.500 ljudi zbog krivotvorenog cjepiva

Jer toga je bilo.

"Primjerice u Nigeriji kada je 50.000 osoba cijepljeno krivotvorenim cjepivom protiv meningitisa. Kao posljedica toga je njih 2 i pol tisuće preminulo", govori Ivana Šipić Gavrilović iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

U Britaniji se muškarac starici lažno predstavio kao zaposlenik državnog zavoda za zdravstvo. Cijepio je lažnim cjepivom i masno joj ga naplatio. I internet je problem. Procjena je da je 50 posto lijekova na internetu krivotvoreno.

"Imamo i darknet u kontekstu toga gdje se svašta može kupiti, prodati, ponuditi, a isto tako i dostavljanje putem žurne pošte, raznih drugih kanala. A isto tako i krijumčarenja preko državne granice", dodaje kriminalist Klarić.

U krivotvorenim varijantama se nađe svega. 

"S obzirom na to da u lijekovima se zna naći i antifriz, dakle, u ovima krivotvorenima. Može se samo zamisliti što se može naći u cjepivima koja nisu odobrena", objašnjava Šipić Gavrilović.

"Proizvodnja krivotvorenih svakakvih preparata mogli bi usporediti s ilegalnom proizvodnjom medikamenata na bazi indijske konoplje. Takvi proizvodi se obično rade u nekakvim da tako kažem podrumima, garažama i plasiraju na tržište", govori Klarić.

Bez certifikata. Ako slučajno naiđete na nešto sumnjivo - HALMED poziva da im se prijavi. 

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine. Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene