Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je znati!

Znate li što trebate učiniti ako vas napadne vrana? "To može lako rezultirati padom i ozljedom"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Znate li što treba učiniti ako vas napadne vrana? Neki koraci su ključni. Postoji i vrsta vrane koja ne napada ljude, kao ni životinje.

Sasvim je razumljivo da, ako se dogodi iznenadni napad ptice, točnije sive vrane, to može biti zastrašujuće. Mnogi reagiraju nagonski i u strahu zbog čega može doći do ozljede.

Sama vrana, doduše, ne može prouzročiti čovjeku ozbiljne ozljede pa je važno ne prepustiti se panici. Dobro je, ističu iz Grada, obraćati pozornost na okolinu, pogotovo na mjestima na kojima je poznato da se učestalije događaju napadi.

"Preporučljivo je gledati prema vrani koju primijetite, jer se one ne usuđuju napadati ukoliko ih aktivno promatrate. Ukoliko dođe do napada, važno je zadržati smirenost, rukama ili torbom zaštiti glavu te se udaljiti hodom. Bijeg u trku ili pokušaji obrane tijekom vožnje bicikla mogu lako rezultirati padom i ozljedom pa je takvu reakciju dobro izbjegavati te u slučaju vožnje bicikla sići s bicikla", savjetuju.

Pročitajte i ovo Spašena sova - 1 SRETAN KRAJ SPAŠAVANJA VIDEO Vrane skoro sat vremena napadale sovu, spasili ju prolaznici i zaposlenici Klinike za ortopediju: "Bila je iscrpljena"

Gačac

S druge strane, postoji vrsta vrane koja ne napada ljude, ali ni životinje. Gačac je kolonijalna vrsta vrane koja se gnijezdi u gradovima i hrani uglavnom na otvorenim poljoprivrednim staništima izvan grada te na nasipima i uz kanale rijeka.

Ilustracija Gačac (Foto: Ivana Nobilo/Cropix)

Oni su plaha vrsta koja ne napada ljude i druge životinje. "U posljednjih se stotinjak godina povećao broj gnijezdećih parova i kolonija u gradovima. Pretpostavlja se da su se u gradove počeli naseljavati zbog nedostatka i uništavanja povoljnih mjesta za gniježđenje uz rubove poljoprivrednih površina te zbog zaštite od progona i predatora. U Europi je zabilježen značajan pad brojnosti ove vrste u posljednjih pet godina te joj se kategorija ugroženosti prema IUCN-u promijenila s 'najmanje zabrinjavajuće' (LC) u 'ranjivu' (VU)", priopćili su na službenim stranicama Grada Zagreba.

Pročitajte i ovo Uhvaćen morski pas napad u ljetovalištu VIDEO U morskom psu pronađeni dijelovi muškarca: "Mog sina ubio je za 20 sekundi"

Također, iz Grada apeliraju na građane i predstavnike stanara na lokacijama gdje su vrane aktivne, da se okoliš oko stambenih objekata održava čistim i ne bacaju otpaci hrane te da se kuhinjski otpad odlaže na za to predviđena mjesta.

Ove godine, od 11-21. ožujka, uklonjeno je ukupno 575 gnijezda na 83 lokacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene