Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o životnom partnerstvu

Gay parovi će ugovor potpisivati kod matičara, kao i ostali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o životnom partnerstvu će u proceduru ići u rujnu, potvrdio je ministar uprave Arsen Bauk.

Riječ je o zakonu koji će istospolnim parovima omogućiti sklapanje životnog partnerstva te nasljeđivanje imovine i druga slična prava. No, njihova se zajednica neće nazivati brakom.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk Kritike i pohvale Bauk nakon izjave europske tužiteljice Kovesi: "Premijera nakon europske šamarčine očekuje šamarčina hrvatskih građana" Slika nije dostupna Rasprava o životnom partnerstvu Burno u Saboru: 'Vlada hrvatski narod smatra zaostalim i glupim'

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je u razgovoru za Novi list da će Zakon o životnom partnerstvu biti u proceduri već tijekom rujna. Taj će zakon omogućiti istospolnim partnerima sklapanje životnog partnerstva te pravo na nasljeđivanje imovine i druga slična prava, ali ne i usvajanje djece.

Naime, homoseksualni partneri će imati praktički ista prava kao i bračni partneri, ali se njihova zajednica neće nazivati brakom.

>> 'U ime obitelji' - skupili pola milijuna potpisa i što sad?

Bauk je potvrdio da će gay parovi svoju zajednicu registrirati kod matičara, baš kao i svi ostali. To će homoseksualnim parovima omogućiti da organiziraju i proslavu svog vjenčanja, samo što se ugovor o ozakonjenju veze neće zvati bračnim ugovorom, već ugovorom o životnom partnerstvu.

Na pitanje očekuje li pobunu desničara, Bauk je kazao da ne očekuje jer su i neki istaknuti dužnosnici HDZ-a izjavili da podržavaju da istospolni parovi imaju pravo na materijalna prava, ali ne i na usvajanje djece.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene