Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepušteni sami sebi

S natjecanja se uvijek vraćaju sa zlatom, srebrom i broncom, ali novca za njih nema

Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novca nema ni za mlade matematičare (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Novca nema ni za mlade matematičare koji bi htjeli otići na natjecanje u svijet. Djeca nam se s takvih natjecanja uvijek vraćaju sa zlatom, srebrom i broncom. No, novca nema. Ostali su bez financijske potpore Ministarstva za pripremu učenika za međunarodna natjecanja iz matematike.

Gost Dnevnika Nove TV, prof.dr.sc. Hrvoje Kraljević predsjednik je Hrvatskog matematičkog društva. Upitali smo ga što s novonastalom situacijom, postoji li način da se djeci ipak omoguće pripreme?

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena U hrvatskim općinama kradu i mrtvi! - 1 Mala zemlja za velike krađe Bizarne krađe iz općinskih blagajni: Milijuni se prebacuju na privatne račune, novac se iznosi u vrećama, a na kraju su za sve krivi - mrtvi!

"Naravno da ima, da se promijeni ta odluka koja je sad donesena o financiranju. Mi smo uputili dobro obrazloženi progovor i zapravo se nadamo da će doći do promjene odluke. Ovdje se radi o novcu za pripreme matematičara. Mi smo iz tih sredstava koje dolaze od igara za sreću dobivali u zadnjih 5 godina 120 tisuća, pa 90 tisuća, a ove godine - 0 kuna", komentirao je profesor Kraljević. 

Naglasio je kako se taj novac troši na pripreme, održavanje radionica, predavanja, ljetne škole, kampove i zimske škole. Naglasio je kako se nada "da će se naći novac iz nekih drugih izvora za te potrebe. Prema izjavama o tome kako se treba brinuti za mlade i darovite ljude koji mogu pokrenuti Hrvatsku za pravo, a ne samo riječima, očekujem da će se nešto ozbiljno poduzeti."

Ministrica Divjak komentitala je situaciju i odgovorila na upit zašto je uopće došlo do toga da društvo izgubi novac te postoji li način da ga se ipak nađe, riječima: 

„Što se tiče samoga natječaja. Tu postoji povjerenstvo i koriste se lutrijska sredstva koja su naravno nedostatna. To su svega 2 posto, to ulazi u taj pool od svih sredstava za financiranje udruga u području odgoja i obrazovanja. I sada su povjerenstvo koje je radilo na tome zaprimilo pritužbe pa ćemo vidjeti kako će se to riješiti. Još jednom ne smijemo miješati financiranje hladnog pogona udruga s financiranjem odlazaka darovitih učenika na natjecanje. To smo nekoliko puta ponovili da se radi o povećanju od prošle na ovu godinu od 333%“, rekla je o svemu ministrica Divjak.

Još jedna udruga je ostala bez novca, riječ je o udruzi Marin Getaldić, studentima volonterima koji besplatno djecu pripremaju za natjecanja. Ivan Novak, jedan je od volontera koji je i sam prošle godine osvojio srebrnu medalju na matematičkoj olimpijadi.

„Mi ćemo svakako nastojati pripremati učenike jer to ionako radimo besplatno. Bit će puno teže bez tog novca, osobito u organizaciji kampova jer djeca slabijeg imovinskog stanja neće moći ići na kampove, a mi im ne ćemo moći financijski pomoći. Vidio sam da ministrica puno govori o podizanju izvrsnosti no to nije dovoljno, treba postojati i financijska potpora", zaključio je Ivan.

Samo ove godine hrvatski su učenici donijeli čak 27 medalja iz međunarodnih natjecanja u znanju. Silan je to trud koji se nipošto ne bi trebao zakidati. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene