Obavijesti Video Pretražite Navigacija
autohtona sorta

Pahor posjetio zagrebački Zoološki vrt: Pogledajte nastambu koju je poklonio Gradu za uspomenu

Borut Pahor u šetnji Zagrebom
Borut Pahor u šetnji Zagrebom DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Borut Pahor u šetnji Zagrebom Borut Pahor u šetnji Zagrebom Foto: DNEVNIK.hr Pahor u posjeti Zoološkom vrtu Pahor u posjeti Zoološkom vrtu Foto: DNEVNIK.hr Pčelinjak u Zoološkom vrtu - 2 Pčelinjak u Zoološkom vrtu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pčelinjak u Zoološkom vrtu Pčelinjak u Zoološkom vrtu Foto: Press/Predsjednik RH +0 Pahor u Zoološkom vrtu Galerija 1/5 >>
Veleposlanstvo Republike Slovenije doniralo je slovenski pčelinjak Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Slovenski predsjednik Borut Pahor u sklopu posjete Hrvatskoj donirao je slovenski pčelinjak ZOO-u Grada Zagreba.

Otvorenju pčelinjaka prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, uz domaćina ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damira Skoka.

U proljeće će u pčelinjak, koji je trenutno prazan, biti naseljena kranjska sivka, autohtona slovenska sorta pčela.

Dvodnevni državni posjet Hrvatskoj predsjednik Slovenije završio je upravo posjetom zagrebačkom Zoološkom vrtu, kojem je nastambu za pčele poklonio kao trajnu uspomenu.

Istaknuo je kako je važno "očuvati prirodu i životinje i njihov suživot s ljudima". Ravnatelj ZOO-a Damir Skoko zahvalio je Pahoru na poklonu.

Pročitajte i ovo Uginule pčele - 2 masovno uginuće Za pomor pčela kriv je pesticid?: Utvrđena upotreba zabranjenih sredstava

Pročitajte i ovo Uginule pčele - 1 Da nestanu one, ne bi bilo ni ljudi Što se događa? Veliki pomor pčela u Hrvatskoj, u nekim mjestima skupljaju ih lopatom

Na inicijativu Slovenije, Ujedinjeni narodi su 2017. proglasili 20. svibnja Svjetskim danom pčela, s ciljem podizanja svijesti o očuvanju i važnosti pčela i drugih oprašivača u ekosustavima.

Uloga pčela u osiguranju prehrambene sigurnosti nezamijenjiva je jer oprašuju gotovo tri četvrtine svih biljaka koje proizvode 90% svjetske hrane. Trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama, odnosno svaka treća žlica hrane ovisi o oprašivanju.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene