Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može na slobodu

Vrhovni sud prihvatio žalbu Alema Čamdžića, neće biti izručen Tunisu

Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell)
Jako osiguranje zgrade Županijskog suda u Velikoj Gorici (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Vrhovni sud prihvatio je žalbu Alema Čamdžića na odluku velikogoričkog suda da ga se izruči Tunisu. Ukinut je i istražni zatvor te se Čamdžić pušta na slobodu.

Uvažena je žalba državljanina BiH Alema Čamdžića na rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Velikoj Gorici koje je početkom svibnja donijelo rješenje o njegovu izručenju Tunisu koji je za njime raspisao međunarodnu tjeralicu zbog ubojstva njihova državljanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

Pročitajte i ovo Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Osumničen za ubojstvo Hamasova stručnjaka Misteriozni diverzant Armije BiH uhićen u Hrvatskoj: "Furao se na Chucka Norrisa i Ramba, a u redovima bosanskih Srba ostavljao je kaos" Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Izraelski mediji MUP potvrdio: Uhitili smo državljanina BiH kojeg se povezuje s ubojstvom eksperta za oružje Hamasa

Vrhovni sud svoju odluku argumentira time da je ''evidentno da je izručeniku prema pozitivnim propisima Republike Tunis, za kaznena djela terorizma u kojima se on pojavljuje kao izvršitelj, suprotno utvrđenju suda prvog stupnja, moguće izreći smrtnu kaznu''.

Podsjetimo, Čamdžić je uhićen 13. ožujka u Zračnoj luci Franjo Tuđman. Tijekom ispitivanja porekao je inkriminacije za koje ga se tereti i usprotivio se izručenju, među ostalima, tvrdeći da je za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret u Tunisu propisana smrtna kazna.

Mohamed Zouari (49) izrešetan je ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u prosincu 2016. godine, a Hezbolah i Hamas za smaknuće su optužili Mossad. Hamas je još prošle godine, prema pisanju izraelskih medija, ustvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke putovnice kako bi ušli u Tunis i ubili Zouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene