Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPOLA MANJI UROD

Vremenske (ne)prilike mnogima uništile urod: Zeleno zlato mogli bismo plaćati kao da je pravo

Aktualno Galerija Maslinik - 1 Maslinik - 1 Foto: DNEVNIK.hr Maslinik - 2 Maslinik - 2 Foto: DNEVNIK.hr Maslinovo ulje - 1 Maslinovo ulje - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Maslinovo ulje - 2 Galerija 1/4 >>
Berba maslina u Istri pri samom je kraju, barem za one koji su imali što ubrati. Naime, zbog vremenskih neprilika urod je upola manji nego prošle godine, a cijena maslinova ulja i do 30 posto veća.

Maslina je ove godine malo, a svi troškovi koje bi berba u maslinicima povukla za sobom nisu davali nikakvu računicu.

"Ove godine nećemo preći jednu trećinu ukupne količine ulja u odnosnu na prošlu godinu", rekla je maslinarka Marija Vareško.

Ulja ju je, kao i većinu istarskih maslinara, koštao proljetni snijeg, a nakon toga i suša. Ipak, u rijetkim maslinicima berba i dalje traje.

"Maslinik nikad nije bio ovako krcat što sam ja vidio", rekao je berač maslina Josip.

Pročitajte i ovo Željko Petković, pomoćnik ravnatelj HZJZ-a za suzbijanje droga Enormni porast Raste zloporaba droga, stručnjak upozorava: "Pravi problem će nastupiti nakon pandemije. Ljudi će tražiti zabavu, a dileri su kao kiosk"

Neki zato imaju dvostruko veći ured nego lani.

"Tu je očito bitan i utjecaj mikrolokacije jer smo bili nekako u sredini između onog smrzavanja i onoga perioda kad je gorio cvijet", rekao je Velimir Jurić, proizvođač maslinovog ulja.

Iako je maslinova ulja ove godine znatno manje, na kvalitetu to nije utjecalo. Zbog toga će, kao i zbog manjka ponude, rasti cijene – kao što su rasle sirovine neophodne za proizvodnju ulja.

Pročitajte i ovo Holding - 1 REZOVI I ŠTEDNJE U Holdingu se spremaju otkazi, a građanima - poskupljenja: "Nova garnitura, nova pravila"

"Cijena je već dignuta za nekih 30 posto", Edo Družetić, tehnolog proizvodnje u uljari u Vodnjanu, rekao je novinarki Dnevnika Nove TV Lini Dollar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene