Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje zarade i investicija

Vrdoljak o eksploataciji Jadrana: Očekujemo povećanje zarade od nekoliko milijardi kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u ponedjeljka je najavio skorašnje raspisivanje natječaja za eksploataciju ugljikovodika na hrvatskoj strani Jadrana.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u ponedjeljka je najavio skorašnje raspisivanje natječaja za eksploataciju ugljikovodika na hrvatskoj strani Jadrana. Objanio je da je Ina prošle godine državi platila 365 milijuna kuna, a po novom modelu iznos bi se trebao povećati na 3,8 milijardi kuna. Vlada bi natječaj trebala objaviti tijekom travnja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković CRNO ZLATO KAMEN SPOTICANJA Vučić i Brnabić bjesne: ''U čemu je problem?'' pita Plenković, a pohvalio se i da je Orbanu objasnio neke stvari Slika nije dostupna Zatražili izvanrednu sjednicu NO-a Oglasio se MOL o pljački Ine: Za mega aferu doznali iz medija

Vrdoljak je objasnio da prema procjenama istraživačka platforma u Hrvatskoj može koštati 40-ak milijuna dolara. Na svakom polju očekuje barem jednu, a vjerojatno i više platformi.

Vrdoljak na 'Fejsu' ponudio način oporavka pa dobio odgovor: 'Što vi lupetate?'

'Možemo očekivati malo budžetski rečeno, možda danas neoprezno, ali vrijeme će pokazati što je prava istina, ali možemo očekivati sigurno stotine i stotine mijuna dolara investicija. Očekujem tijekom 2015. nakon potpisivanja ugovor s investitorima da će taj investicijski ciklus vrlo pozitivno utjecati na DBP, rekao je ministar.

'Plin neće poskupjeti'

Ministar je potvrdio da će plin za kućanstva uskoro prodavati HEP, a ne tvrtka Prirodni plin koja je u vlasništvu INA-e.

'Hrvatska mora osigurati sigurnu opskrbu za domaćinstva i industriju. U Vladi smo procijenili da je dosad opskrbljivač javne usluge prirodni plin višegodišnji gubitaš i od 1. travnja smo se odlučili za donošenje odluke koja s gubitaša obavezu opskrbe javne usluge distributerima prebacuje na HEP', rekao je ministar i naglasio kako to neće značiti poskupljenje plina za domaćinstva, a u kojoj će mjeri ostati isti ili pojeftiniti vrijeme će pokazati.

Najbitnije je da smo na ovaj način osigurali sigurnu opskrbu domaćinstva plinom proizvedenim na teritoriju Hrvatske', smatra ministar koji je rekao da reakcije iz Ine i MOL-a još nije bilo, ali smatra da će biti pozitivna.

Novinarima je odgovorio i na pitanje o prodaji INA-e.

'Hrvatska ne podaje nikakav udio Ine'

'Tijekom pregvora su kolege iz MOL-a vrlo eksplicitno rekle da imaju namjeru i prodati. Danas Republika Hrvatska ne prodaje nikakav udio. Ukoliko se kolege iz Mađarske odluče za prodaju svog udjela, tada sam uvjeren da će bilo koja kompanija koja to želi kupiti razgovarati s Hrvatskom vladom oko strateških ciljeva Ine. Mi želimo da Ina ne ostane samo hrvatska, nego regionalna energetska kompanija, s novim ili starim partnerima. Ali inzistirat ćemo da se prodajna mreža Ine digne na razinu koju je nekad imala, da zaposlenici ne razmišljaju o tome hoće dobiti otkaz nego o tome kako će se širiti u regiju', objasnio je minisar i naglasio da ne mogu odlučivati o tome kome će MOL prodati svoj udio jer se ta odluka donosi u Budimpšeti.

Nakon sastanka s menadžerima Vlada poručuje: 'U 2013. primjetan značajan porast dobiti '

'Meni stvarno nije bitno iz koje države dolazi investitor jer mi je puno bitnije da se dogovorimo oko strateških ciljeva, da Ina bude najjača energetska kompanija regije. I to će tako biti', objasnio je i još jednom naglasio da je MOL taj koji odlučuje o prodaji svog udjela.

'Mi ćemo danas s MOL-om ili nekim novim partnerom prvenstveno razgovarati oko strateških razvojnih ciljeva Ine. Kada dođemo u fazu da smo se oko toga dogovorili, da se Ina razvija, da kupuje regionalne kompanije onda ćemo razgovarati o drugim temama', poručio je Vrdoljak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene