Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod rentgenom

VIDEO: Što sve možemo progutati i ostati živi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što kada rengenska snimka pokaže četkicu za zube u jednjaku, metalnu lopaticu od 25 centimetara u trbuhu, kovanicu u nosu, ili bocu... ne želite znati gdje...?

Donosimo vam stvarne rendgenske snimke i predmete otkrivene u ljudskom tijelu. 'Najčešća strana tijela koja smo vidjeli u našoj praksi bila su ona koja ljudi svakodnevno drže u svojim rukama', objašnjava dr. Podoreški, koju nakon rada na hitnom prijamu takve slike više ne mogu šokirati. 'Bilo je slučaj da je jedan korpulentniji gospodin očito žurno jeo pa je cijeli svinjski kralješak mu zapeo u ždrijelu znači u vratu, i malo dijete jedno stavilo je u nosnicu grah i nikome nije ništa reklo i poslije su roditelji primijetili neugodan miris iz nosa i kad je izvađen vidjelo se da je grah proklijao', kaže za Provjereno doktorica Podoreški.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

Zalutali predmeti u ljudskom tijelu gotovo uvijek se otkriju tek na rendgenu. Sretnici su oni pacijenti čiji predmeti imaju manji staž, odnosno oni koji se otkriju prije nego što izazovu komplikacije u organizmu. Obitelj Hodžić iz bosanskog mjesta Gračanice, nije mogla vjerovati da će im 10 pfeninga toliko utjecati na život, kada je 18-mjesečni Amer u igri je progutao kovanicu. Roditelji nisu ni posumnjali na tako nešto. 'Beba je počela povraćati, temperaturu, sve što je pojeo povrati ... i liječnici su dijagnosticirali gripu', rekla je majka Azemina.

Mogu mjesecima biti neopaženi u organizmu

Nakon terapije Ameru i dalje nije bilo dobro, a majka Azemina tražila je pomoć u drugom domu zdravlja, no i tamo opet kriva dijagnoza. Maleni Amer tri je mjeseca živio s kovanicom u grlu. 'I jednu večer stanje mu se pogoršalo i ja sam ga odvukla opet ponovo u dom zdravlja u prozor. I ovaj doktor Mario, on je bio i on je meni rekao da ne zna više što da radi s njim', ispričala je majka Azemina. S uputnicom i dijagnozom bronhitisa poslani su u Mostar gdje su Amera rendgenski slikali i otkrili u čemu je problem. Nije bila potrebna operacija, ali su ga ipak morali uspavati. Odstranjivanje već potpuno crne kovanice je srećom prošlo u najboljem redu.

'Ponekad se vrlo jednostavno one i izluče putem probavnog sustava te nije potrebno njih posebno vaditi', kaže dr. Podoreški. Slučaj poput Amerovog čest je u medicinskoj praksi, pogotovo kad se radi o dišnim putevima. Predmeti u ljudskom tijelu mogu živjeti nezapaženo mjesecima, a kriva dijagnoza je moguća ukoliko liječnik ne posumnja na tako nešto. Kirurg glave i vrata, doktor Drviš, specijalist je otorinolaringologije. Pacijenti s inventarom koji nikako ne pripada u ljudsko tijelo redovito završe u njegovim rukama, jer većina stranih tijela zaluta upravo u uho, grlo ili nos. 'Slučaj koji sam imao, četkice u jednjaku kod pacijentice, koja se javila u našu hitnu službu sa izjavom da je progutala četkicu za zube i na pitanje o tome kakve smetnje ima navela je da nema neke značajnije smetnje', ispričao je doktor Drviš. 'Izvadili smo četkicu putem ezofagoskopa, dakle kroz usta', dodao je.

Operacija potrebna samo u ekstremnim slučajevima

Iako zvuči nevjerojatno, četkica u jednjaku i nije tako nemoguć scenarij, kaže doktor Drviš. Jednjak ima mekanu stijenku pa predmeti veličine četkice za zube lako završe tamo gdje ih nitko ne bi očekivao. Ipak, u ovom konkretnom slučaju, pacijentica nije prala zube. 'Najčešće se radi o pacijentima ili pacijenticama koji imaju bulimiju i koji na taj način žele izazvati povraćanje', objasnio je doktor Drviš. Kod odstranjivanja stranih tijela potrebna je velika preciznost. Doktor se služi malom kamerom pomoću koje putuje kroz ljudsko tijelo, a hvataljkama nježno izvlači predmet. Ukoliko je slučaj kompliciraniji, što je iznimno rijetko, potrebno je i otvaranje prsnog koša. 'Dok kod neka druga područja kao primjerice strana tijela zvukovoda nije toliko opasno, ali isto tako zbog anatomskih okolnih struktura postoji mogućnost od ozljede bubnjića i kao posljedica nagluhost, šum u uhu i slično', pojašnjava doktor Drviš.

Medicinska struka bi se složila, najrjeđi slučajevi su ipak oni kada ljudskom pogreškom, ili nemarom nakon stomatoloških zahvata ili operacija u ljudskom tijelu ostane gaza, ili pak metalni instrument. Upravo to se dogodilo Robertu davne 89. godine. 'Pukao mi je čir na dvanaestercu, operirali me i zaboravili komad željeza', priča Robert. 'Laboratorijsku špatulu, 28 centimetara dugačku, 5 centimetara široku, 5 milimetara debelu i 30 dekagrama tešku', objasnio je Robert. Predmet je toliki da nije čudno što kaže da ga sjećanja nakon operacije vežu uz neizrecivu bol, no liječnici su ga uvjeravali kako je to posve normalno. 'Jedan dio je tu kod pupka virio, poput palca i šetalo od pupka do bubrega. i onda to malo milujem, milujem i vrati se nazad i onda mogu ustat, kad je kod bubrega onda ne možeš i tako', kaže. Ilustracije radi, lopatica je veličine Robertove podlaktice, a s njom je živio čak godinu dana uz redovite liječničke kontrole.

Nakon greške kirurga teško ponovno pod nož

'Popio sam tableta za mokrenje, ne znam ni ja koliko, pa onda moraš ići mokriti i plačeš kao malo dijete, jer ono mehanički pritišće mjehur ili debelo crijevo, nemaš stolicu, jeo kašastu hranu, pao na 50 kila', dodaje Robert. Rendgenskim snimanjem otkriven je izvor boli, a nakon odstranjivanja, kaže, postao je novi čovjek, no pod nož više ne bi tako lako. 'Pa ne bi mi bilo svejedno, morao bi imati nekog u kog imam stvarno puno povjerenja da bi me polegao na stol', tvrdi sada Robert. Pravnu bitku je dobio, a danas normalno živi i radi, i to ironično u službi za hitnu pomoć iste bolnice.

Upravo su u hitnoj pomoći standardni gosti djeca, a u fazi znatiželje dijelovi igračaka, sitna hrana ili kamenčići nerijetko završe u nekom od otvora na glavi, no ni odrasli nisu ništa spretniji, njima se nezgode događaju zbog navika. 'Majstori vole imati u ustima žicu, čavlić, iglicu nekakvu i to može vrlo lako završiti u probavnom sustavu', ističe doktorica Podoreški. I starije osobe se nađu pod rendgenom doktorice Podoreški, i to zbog, kaže, poprilično neugodne situacije. Naime, nije rijetkost da se na rendgenskim slikama pojave obrisi zubne proteze. 'Oni najčešće ili zaborave skinuti ili je ona loše pričvršćena i ona u toku sna može zapasti u ždrijelo i ona automatski izazove akt gutanja i kad se pacijent probudi već je zubna proteza u jednjaku', kaže doktorica.

Boca u rektumu

Zatvorenici pokušavaju sakriti drogu pomoću vlastitog probavnog sustava. Duševni bolesnici pak iz nepoznatih razloga progutaju vilicu, nož pa čak i žarulju, a jedan slučaj je zaista iznimka. 'Vidjeli smo na nativnoj snimci abdomena kod osobe koja si je sama aplicirala bocu u probavnu cijev znači u rektum i to se jasno vidjelo konture boce', ispričala je zapanjena doktorica. Boca u rektumu ipak nije slika koju liječnici često vide za razliku od ostalih predmeta. Bizarnosti na stranu, oni najmanji nisu svjesni što rade pa su time i podložniji nezgodama. Njihove rendgenske snimke su zato veći dio liječničke kolekcije čudnih tijela koje zalutaju u naše, a ukoliko vam se dogodi takav problem, ne pokušavajte ga sami rješavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene