Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJEZDA STRŠLJENA

Važno upozorenje: Ako idete na Medvednicu, izbjegavajte neke lokacije da ne biste gorko zažalili

Karta Medvednica
Karta Medvednica Foto: PP Medvednica / FB
Ove godine prava je najezda stršljena u Hrvatskoj, a iz Parka prirode Medvednica posjetiteljima i planinarima upućeno je važno upozorenje.

I stršljeni imaju svoje mjesto u održavanju prirodne ravnoteže, no za osobe koje su alergične na njihov otrov predstavljaju opasnost.

Visoke temperature i dugo sušno razdoblje kao stvoreni su za razmnožavanje stršljena, a ove godine je prava najezda u cijeloj Hrvatskoj. Osobito su aktivni u drugoj polovici kolovoza i u rujnu, kada dozrijevaju voćke.

''Stršljen se nikada ne vraća u isto gnijezdo. Ako se gnijezdo ukloni, daje se prostor da ga ponovno napravi. Ako ga ostavimo, izbjegavat će tu lokaciju'', upozorili su iz Parka prirode Medvednica i preporučili posjetiteljima i planinarima da izbjegavaju neke lokacije u Parku:

  • planinarska staza broj 9 (Talani – Risnjak)
  • dio staze od Himpera prema Medvedgradu

Karta Medvednica Karta Medvednica (Foto: PP Medvednica / FB)

Iako je otrov stršljena manje toksičan od otrova ostalih osa, sadrži više acetilkolina, tvari koja izaziva jak osjećaj pečenja, a njihov žalac također dublje prodire u kožu, zbog čega uzrokuje i veću bol.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Bilo ih je jako puno" Stršljeni napali i izboli trkače na stazi: Neki završili na hitnoj
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna djeca završila u bolnici VIDEO Opasni insekti napali učenike na školskom izletu kod Požege: Stršljeni izboli djecu i učitelje, HGSS-ovka koja je priskočila u pomoć zaradila čak 10 uboda

Ubod stršljena ne predstavlja opasnost za čovjekovo zdravlje, osim kod onih osoba koje su alergične na njegov otrov, za njih ubod stršljena može biti smrtonosan.

Što učiniti ako vas ubode stršljen, možete pročitati >> OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene