Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uskoro smanjenje broja državnih odvjetništava i prekršajnih sudova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu pravosuđa pripremaju novi Zakon o upravnim sporovima (ZUS) koji bi trebao pomoći u skraćivanju postupaka, a planira se i smanjenje broja državnih odvjetništava te prekršajnih sudova, doznaje se danas u tom ministarstvu. Uz racionalizaciju mreže sudova Ministarstvo planira i smanjenje broja državnih odvjetništava, no to smanjenje, kako se doznaje, neće biti kao u slučaju sudova.

Novi ZUS očekuje se za oko godinu dana. On bi trebao skratiti upravni postupak koji sada prosječno traju tri godine i četiri mjeseca.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Što to znači? Svi podržavaju smanjenje PDV-a, ali upozoravaju i na moguće probleme Slika nije dostupna Novi turistički plan Dubrovniku prekipjelo s kruzerima: "Mi to ne možemo podnijeti"

Novi zakon trebat će biti usklađen s pravnom stečevinom Europske unije i jamčiti pravo na usmenu raspravu na sudu, što sada nije slučaj.

Za sva kršenja upravnih ugovora biti će mjerodavni upravni, a ne redovni sudovi. Izuzetak bi bili akti poput prostornih planova za koje je mjerodavan Ustavni sud.

Novi zakon predvidio bi i da u slučajevima kada neko tijelo primjerice nezakonito odbije izdati građevinsku dozvolu, upravni sudovi mogu zatražiti da se taj slučaj riješi u određenom roku.

Ubuduće bi postojala četiri upravna suda - u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a sadašnji Upravni sud bio bi drugostupanjski.

Na Upravnom sudu trenutno je neriješenih 37.500 predmeta, a godišnji priliv je oko 14.000.

U Ministarstvu istiću da je reforma upravnog sudovanja vrlo važna posebice zbog gospodarskog razvoja jer sve odluke o ulaganjima, poput izgradnje trgovačkih centara, tvornica, izgradnje prometnica ili zračnih luka moraju proći kroz proces izdavanja dozvola, a što može biti predmet sporenja.

U Ministrstvu kažu da su u izradi i Zakon o turističkom zemljištu, dok Zakon o kaznenom postupku (ZKP) u listopadu ide u drugo čitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene