Dubrovnik više ne želi da im se s kruzera u grad spusti 9 tisuća posjetitelja. Želja im je da ih bude najviše 4 tisuće, kako grad ne bi bio u kolapsu. O tome je gradonačelnik izvijestio udruženje kruzerskih kompanija. No, za provedbu plana morat će pričekati još 2 godine jer sadašnji ugovori s kruzerskim kompanijama vrijede do 2019. godine.


Iskrcaj u luci Gruž, prijevoz autobusom do povijesne jezgre i nekoliko sati slobodnog vremena za obilazak grada - tako većina gostiju s kruzera provede vrijeme u Dubrovniku.

Vezani članci Heathrow, London (Foto: AFP) VIDEO Kaos na jednom od najvećih svjetskih aerodroma, otkazuju letove: Putnici čekaju svoju prtljagu satima Dubrovački planovi za održivi turizam (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dubrovnik se priprema za novu sezonu, iz grada poručuju: Ovog ljeta neće biti onih velikih gužvi

"Doši smo brodom u 8 sati ujutro, svi brodovi su došli tada. Tako da nastane velika gužva, čekanje u luci, čekanje u gradu, ne ostavi nam vremena za razgledavanje i uživanje u gradu, prekratko", govori Laurence iz Francuske.

Upravo zato što većina brodova stiže u isto vrijeme, nastaju velike gužve koje kompliciraju život domaćem stanovništvu, ali i turistima.

Grad Dubrovnik zato planira smaniti broj dnevnih gostiju s kruzera, kojih je katkad u gradu gotovo 9 tisuća.

"Ne može nam se dogoditi da bude 6 kruzera dnevno jer mi to ne možemo podnijeti i jasno je da je povijesna jezgra limitirana, da u nju ne može stati više od 8 tisuća, to su i Unescove smjernice", kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Franković je poslao službeni dopis udruženju kruzerskih kompanija, u kojem ih obavještava kako će smanjiti broj dolazaka.

"Mi možemo podnijeti 4 tisuće gostiju s kružnih putovanja i to je nešto što može funkcionirati", napominje gradonačelnik.

U lučkoj upravi pozdravljaju inicijativu grada, no upozoravaju da se u protekle četiri godine broj putnika s kruzera smanjio za 300 tisuća, oko 25 %, a gužve su i dalje prisutne. Zato je, kažu, najvažnije napraviti dobar raspored.

"Pokušavamo dolazak kruzera proširiti tijekom cijeloga tjedna tako da ne bude pritisak samo na četvrtku, petku i suboti", smatra Blaž Pezo, ravnatelj Lučke Uprave Dubrovnik.

Ugovori s kruzerskim kompanjama potpisuju se i godinu i pol unaprijed, tako da će se pravi rezultat od smanjenja dnevnih gostiju osjetiti tek u 2019. godini.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju