Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ODNOSU NA PLANIRANO

Otpao jacuzzi za vojni neboder u Zagrebu, ali stiže - namještaj po mjeri. Cijena zgrade dosad porasla za 15 milijuna kuna

Aktualno Galerija Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman - 1 Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman - 2 Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman - 3 Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvatsko vojno učilište Dr. Franjo Tuđman - 4 Galerija 1/6 >>
Nije dovršen, ali je otvoren. Na vrhu je trebao imati jacuzzi, ali neće. Cijena mu je zasad skočila za 15 milijuna kuna u odnosu na ono što je planirano. U njega stiže i namještaj po mjeri. Riječ je o vojnom neboderu Vukovar.

MORH zna što želi! U vojnom hotelu Vukovar zamislili su komade namještaja. Pa su to u natječajnoj dokumentaciji tako i naveli. Tvrde da je to uobičajena procedura.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 2 "Koji bijedni spin" HDZ žestoko uzvratio: "Baćuška Milanović, vrhovni lažljivac, neće otkriti od koga je uzimao novac" Mario Banožić Gradnja i povećani troškovi Ministar odustao od jacuzzija, za sve okrivio novinarku Dnevnika Nove TV: Bavi li se USKOK gradnjom vojnog nebodera?

"Htio bih napomenuti da smo mi napisali naziv proizvoda, naziv artikla ili jednaka vrijednost tog artikla upravo iz razloga da se omogući ponuda svih artikala iste ili slične namjene", objašnjava brigadir Ivica Devčić, načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan.

U posljednjem krugu natječaja ostala su dva ponuđača. Jeftiniju ponudu, za 20-ak tisuća kuna, dali su Prostoria - proizvođač namještaja koji se MORH-u svidio i Ancona - tvrtka koja namještaj radi po mjeri.

"Dvije tvrtke koje su ostale do kraja - jedna je proizvođač, druga trgovac", dodao je Devčić.

Na pitanje novinara je li logično da proizvođač ima nižu cijenu od trgovca, odgovara: "Pa vjerojatno tvrtke kad slažu ponudu gledaju da bi dali takve ponude koje će omogućiti da pobjede na takvom tenderu".

Kažu da nije bilo pogodovanja

Iz tvrtke Prostoria kažu - pogodovanja nije bilo. Dapače, napominju da u svojih 10 godina postojanja na sličan način surađuju s investitorima u Hrvatskoj, ali i svijetu. Također - kažu i da je procedura uglavnom provedena na isti ovaj način.

Na odluku o odabiru nitko se nije žalio. Potpisao ju je ministar obrane Mario Banožić. Odabir je izvršen na osnovi uvjeta navedenih u dokumentaciji o nabavi.

Istražuju li ovu javnu nabavu - iz USKOK-a ne žele ni demantirati ni potvrditi. Policija kaže - ne provode izvide niti je to itko od njih tražio.

"Očekujem u iduća dva mjeseca da će taj objekt biti opremljen, riječ je o specifičnoj izgradnji i sav namještaj mora ići po naruždbi", rekao je Banožić 23. lipnja ove godine.

Uz namještaj po narudžbi neće stajati jacuzzi od kojeg je Banožić odustao. "Ja neću završiti kao nabavu jer je s vaše strane toliko isprezentirano kao luksuz", rekao je 25. lipnja.

Moglo bi otpasti još toga

Ali, kaže nam šef nabave, moglo bi otpasti još toga.

"Vjerojatno će se odustati od još nekih popratnih sadržaja koji su bili vezani uz samu svrhu i namjenu jacuzzija", najavio je brigadir Ivica Devčić, načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave.

Hotel je ovo koji je već otvoren - ali nije dovršen. Projekt se proteže kroz mandate trojice ministara - prethodnici Banožića, Kotromanović i Krstičević, o njemu danas ne žele reći ni riječi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene