Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati HZJZ-a

U porastu broj ovisnika o kokainu i sintetičkim drogama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao i u europskim zemljama i u Hrvatskoj je zamjetan trend porasta ovisnika o kokainu i sintetičkim drogama, dok se broj novih liječenih heroinskih ovisnika kreće godišnje između 750 i 850 i već je više godina isti, istaknula je predstavljajući Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u 2008. godini prim. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

U zdravstvenom je sustavu u ovoj godini liječeno 7.506 ovisnika, među kojima su njih 5.832 bili ovisnici o opijatima. Prvi put na liječenju je bilo 1.700 ovisnika a među njima 769 ovisnika o opijatima odnosno heroinu, rekla je voditeljica Službe za zaštitu zdravlja mladih i prevenciju ovisnosti na predstavljanju Izvješća u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Najviše je ovisnika u Zadarskom županiji, a slijedi Istarska koja je do nedugo bila vodeća po broju ovisnika u Hrvatskoj. Zatim su tu Grad Zagreb, Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska županija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crna kronika Pritvoren zbog pokušaja ubojstva i zlouporabe droga kraj Poreča Marbella Šef Mocro mafije Narkobos pobjegao zbog pogreške španjolskog suda: Otkriveno da je planirao ubojstvo nizozemske princeze

Najveći uspjeh u izvanbolničkom liječenju ovisnika zabilježio je Grad Zagreb koji je, zahvaljujući dobroj organizaciji javnozdravstvene službe, ove godine u sustav obuhvatio 19 posto ovisnika ili njih 1.383. Dobrom organizacijom izvanbolničkog sustava i u drugim gradovima, znatno je rasterećena KB Sestara milosrdnica, koja je, uz Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, glavna ustanova za liječenje ovisnika, istaknula je prim. Kuzman.

Inače, tipični hrvatski opijatski ovisnik najčešće ima završenu srednju školu (69 posto) te je stalno ili povremeno zaposlen (57 posto). 80 posto ovisnika o heroinu živi s obitelji, a 29 posto ih ima djecu o kojoj skrbe. Neopijatski ovisnici su pak mahom mlade osobe koje još polaze školu i žive s roditeljima.

Bilo koja vrsta droge prvi put se proba u 16. godini

U razvoju opijatske ovisnosti nema značajnih promjena u odnosu na prethodne godine što znači da se bilo koja vrsta droge prvi put proba oko 16-te godine, a heroin oko 20-te godine života. Prvo intravenozno uzimanje heroina dogodi se pola godine nakon prvog uzimanja heroina, dok se prvi put na liječenje dolazi s 25-26 godina. Prosječna dob liječenih narkomana je pak 30 godina.

Prim. Kuzman ističe kako roditelji i dalje vrlo kasno uočavaju ovisnost kod svoje djece pa se prvo obraćanje zdravstvenoj službi događa prosječno nakon 3-4 godine uzimanja heroina, dok se kod ovisnika o marihuani ili nekoj sintetičkoj drogi to dogodi nakon 1-2 godine uzimanja.

Prema podacima koje su HZJZ-u dostavile pojedine terapijske zajednice za liječenje ovisnosti vidljivo je i da je od tamošnjih 406 liječenih ovisnika, njih svega 153-oje imalo prethodno dodir sa zdravstvenom službom što znači da nisu bili zdravstveno registrirani. Podaci HZJZ-a pokazuju i da je u ovoj godini od posljedica uzimanja droge umrlo 116 osoba, a njihova je prosječna dob bila 29 godina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene