Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U papučkim potocima nema teških metala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzorci iz potoka Čađavice i Vojlovice podno Papuka, koji su analizirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, ne sadrže povećane količine teških metala pa je tako otklonjena još jedna sumnja u mogući izvor onečišćenja, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije.

Traženje uzroka onečišćenja prirode teškim metalima pronađenim u iznutricama i mesu divljači s obronaka Papuka nastavljeno je odmah nakon proširene sjednice županijskog Eko-stožera održane početkom travnja na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja ekologije, zdravstva i veterinarstva te predstavnici mjerodavnih ministarstava.

Pročitajte i ovo Botinec SVE SU PRIJAVILI Stanovnici zagrebačkog naselja uznemireni: "Osjeća se nesnosan smrad, peku nas oči i kašljemo. Blizu su vrtić i škola" Slika nije dostupna Teški metali u mesu divljih životinja na Papuku

Potok Čađavica utječe i istječe iz jezera Lisičine i uzorci vode uzeti su na mjestu prije poniranja i nakon ponovnog izviranja.

'Odabirom upravo tih lokacija željelo se utvrditi moguće postojanje onečišćenja u jezeru Lisičinama, odnosno onečišćenje na mjestu uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata', izjavio je epidemiolog dr. Miroslav Venus, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo 'Sveti Rok'.

'S obzirom na to da je riječ o sirovoj, neprerađenoj vodi uzetoj iz vodotoka, utvrđene količine analiziranih metala su manje od dopuštenih pa uzorci, po fizikalnim, kemijskim i fizikalno-kemijskim zahtjevima, odgovaraju pravilniku', dodao je Venus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene