Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema suglasja

Trebamo li sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika? Vojni analitičar poručuje: "To naprosto nije točno"

Aktualno Galerija Obuka ukrajinskih vojnika - 4 Obuka ukrajinskih vojnika - 4 Foto: DNEVNIK.hr Obuka ukrajinskih vojnika - 3 Obuka ukrajinskih vojnika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obuka ukrajinskih vojnika - 2 Obuka ukrajinskih vojnika - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obuka ukrajinskih vojnika - 1 Galerija 1/4 >>
Prije nego što je pao konkretan plan u Europi, kako pomoći Ukrajini u obuci oko 15.000 vojnika, u Hrvatskoj se već dogodio raskol trebamo li sudjelovati. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj je predsjednik Milanović, a u dobrobit tog plana nije uvjerena ni saborska oporba. Hoće li se ovakve obuke ukrajinskih vojnika održavati i u Hrvatskoj? Opet nema suglasja između dva brda koja se o tom - moraju dogovoriti.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

"Izražavam zgroženost reakcijama PRH a još više ovih njegovih trabanata po saboru", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Zgroženost razno razne ucviljene babe vole gurat ispred sebe kao čistač mina", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

"Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku", rekao je Plenković.

"Ako nešto izgleda kao patka, hoda kao patka, glasa se kao patka, onda je patka!", poručio je Milanović.

Riječ je o misiji pomoći Ukrajini koju osniva Europska unija. Ukupno 20 zemalja iskazalo je želju da pomogne Ukrajini u obuci vojnika, a sve skupa 13 zemalja bi to učinilo na svom teritoriju. Među njima i Hrvatska.

"Mi ćemo tek u narednim tjednima raspravljati operativne korake i druge doprinose, modalitete pomoći Ukrajini. Tu se radi negdje oko 15.000 ukrajinskih vojnika koji bi se obučavali na teritoriju država članica", rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i eurposkih poslova (HDZ).

Svi oni su u krivu

Ako Milanović neće supotpisati odluku, Vladi će trebati dvotrećinska većinu u saboru. Oporba složna - ili konsenzus cijele Europe ili ništa.

"Ako je rat, rat je za sve! Nije samo za nekog!", rekao je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (SDP).

Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu (Socijaldemokrati) rekao je: "Ako smo već u 4. redu, stanimo 4. u redu, nemojmo se gurati". Nikola Grmoja je poručio: "Ne vidim razlog da Hrvatska prednjači".

Svi oni su u krivu, kaže vojni analitičar Ivica Mandić.

"Niti će porasti nekakva nesigurnost RH ili će se ugroza podići na više razinu, naprosto to nije točno. Povećanje rizika od obučavanja vojske podrazumijeva da će Rusija učiniti nešto na tlu zemlje članice NATO saveza, koja je članica EU-a", rekao je Ivica Mandić, vojni analitičar.

Izjave predsjednika Milanovića dobro su primljene - u Rusiji. Na naslovnicama je niza tamošnjih medija kao osoba koja se usprotivila pomoći Ukrajini.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene