Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradalo 12 vatrogasaca

Tužna obljetnica kornatske tragedije: "Pitala sam tko je od njih dvojice poginuo, rekla je - obojica..."

Aktualno Galerija Obljetnica tragedije na Kornatima - 3 Obljetnica tragedije na Kornatima - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Obljetnica tragedije na Kornatima - 2 Obljetnica tragedije na Kornatima - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Obljetnica tragedije na Kornatima - 1 Obljetnica tragedije na Kornatima - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV +0 Obilježavanje obljetnice tragedije na Kornatima Galerija 1/5 >>
Gradovi Šibenik i Vodice te općina Tisno i otok Kornat središnja su mjesta obilježavanja 16. obljetnice kornatske tragedije, koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine na Kornatu, u kojoj su živote izgubila dvanaestorica vatrogasaca.

Šesnaesta je obljetnica kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo dvanaest vatrogasaca, dvojica među njima kao 17-godišnjaci. Emotivno su ih se i ove godine na kornatskom kršu prisjetili njihovi bližnji, koji i dalje čekaju odgovore je li se tragedija mogla izbjeći.

Vesna Puček Crvelin, sestra i kći poginulih, kaže kako se svih ovih godina ništa nije promijenilo.  "Život ide dalje, što možemo, od prvog dana sve je krivo", poručuje.

Ljeta prolaze, ali sjećanja su još svježa. Zdenka Despotović, prijateljica obitelji Crvelin, primila je poziv u pola dva ujutro. "Kad sam je pitala tko je od njih poginuo i kada je rekla oba, ja vam ne mogu opisati taj osjećaj, nema riječi."

Radoslav Juričev iz Vodica kaže kako je ovo velika tragedija. Službeno, za tragediju je kriv eruptivni požar. Jedini kojem se sudilo vatrogasni je zapovjednik Dražen Slavica, koji je pravomoćno oslobođen. Nove optužnice još uvijek stoje kao mogućnost.

Pročitajte i ovo Uragan Idalia - 3 dramatične snimke VIDEO Razorni uragan stvorio kaos na Floridi: "Naručeno je mnogo vreća za mrtve. Očekuju žrtve, ne želim biti jedna od njih"

Točno u trenutku stradavanja, u 15:25, sirenama su ih se sjetili kolege vatrogasci. "Kad u mjestu od 800-900 stanovnika izgubiš pet ljudi u jednom danu, to je teže možda nego rat", poručuje Zvonimir Čorkalo, predsjednik DVD-a Tisno.

"Cijelog dana u šibenskom kraju prisjećaju se vatrogasaca, večeras je u Tisnom održan mimohod centrom mjesta tu do crkve Svetog Duha, gdje se i nalazi spomen-križ u spomen na poginule vatrogasce iz Tisnog, ali i Šibenika i Vodica. Oni s kojima smo razgovarali kažu da je ono što se dogodilo prije 16 godina trauma koja će ih zasigurno pratiti do kraja života. Svaki od prisutnih vatrogasaca položio je uz spomenik po crvenu ružu, među njima ove godine nije bio Frane Lučić - jedini koji je preživio kornatsku tragediju", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan. 

U videoprilogu pogledajte kako je obilježena obljetnica kornatske tragedije. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene