Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČESTITAMO!

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na međunarodnom natjecanju u robotici, osvojili dva milijuna dolara

Za njih se otimaju poslodavci - 2
Za njih se otimaju poslodavci - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pobijedio je na međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju. Osvojili su dva milijuna dolara.

Tim Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) pobijedio je na međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju s projektom suradnje bespilotnih letjelica i besposadnih brodova u spašavanju života, osvojivši nagradu od dva milijuna dolara, priopćeno je u utorak kasno navečer s FER-a.

FER-ov pobjednički tim sastoji se od stručnjaka iz Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije (LABUST).

Pročitajte i ovo Prosvjed na Markovu trgu zbog imenovanja Ivana Turudića - 6 Prosvjedovat će cijelu noć Dvjesto građana stiglo na Markov trg, među njima Tomašević i Orešković: Možemo! poslao poruku građanima i oporbi

Usprkos jakoj konkurenciji od čak šezdesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, FER-ov tim kojeg vodi glavni inženjer besposadnog broda Kristijan Krčmar najprije se našao se među prvih pet timova te na kraju proglašen pobjednikom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 svi njegovi eufemizmi Treba se i ovoga sjetiti: Ovo su jezične figure premijera Plenkovića kojima ublažava pravo stanje stvari

Jedno od najprestižnijih robotičarskih natjecanja u svijetu, koje sponzorira predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dhabija Sheikh Mohamed bin Zayeda, održava se svake dvije godine u Abu Dhabiju. Cilj natjecanja bio je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.

S FER-a ističu kako je nagrada još jedan dokaz kako taj fakultet kvalitetom svoje nastave i istraživanja stoji uz bok svjetskim sveučilištima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene