Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Utočišta za ptice

Svjetski dan vlažnih staništa: Na svijetu ih je osušeno 64 posto, a ključ su ublažavanja klimatskih promjena

Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Ublažavaju suše, sprječavaju poplave i čuvaju gotovo polovicu svih biljnih i životinjskih vrsta, pa ipak, čovjek uništava - vlažna staništa. U proteklih 100 godina u svijetu su uništene dvije trećine! U Hrvatskoj je pod zaštitom pet takvih staništa, a u jednom od njih, Kopačkom ritu, obilježen je njihov Svjetski dan.

U Kopačkom ritu priroda samo naizgled uspavana. Dok patke plivaju, par orlova s visoka promatra plijen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Masovni sudari Jezivi prizori na ulicama: Gotovo tisuću ptica pronađeno nepomično na podu, padale su s neba - "To je vaša najgora noćna mora" Izlov slatkovodne ribe - 5 Šest tisuća hektara Najveći slatkovodni ribnjaci u Hrvatskoj: Izlov ribe je triput godišnje, a u danu se izlovi više od 20 tona!

"Orlovima je sada u punom jeku sezona gniježđenja, većina parova je parenje završilo, neki su već i na jajima", objašnjava Vlatko Rožac, biolog-ekolog. 

Stalni ili privremeni dom ovdje tijekom godine pronalazi 300 vrsta ptica. Ove zime brojalo se i na ranije nedostupnim područjima, pa se u objektivima dalekozora našlo 15.000 jedinki više nego lani.

"Zimsko prebrojavanje je trajalo tijekom siječnja, pobrojali smo oko 35.000 ptica", rekao je Rožac. 

Mnoge od njih su ugrožene i zaštićene. Najviše je močvarica, među kojima prednjače patke i guske.

U Kopački rit na zimovanje redovito stižu i labudovi, i to uglavnom iz Baltičkog bazena, a u potrazi za hranom često prilaze i ljudima

Izbrojano ih je 643, najviše uz podunavske kanale, no ovakvi prizori u svijetu su sve rijeđi.

"Smatra se da je do sada nestalo oko 64 posto vlažnih staništa u svijetu, a ona su presudna za ublažavanje klimatskih promjena jer zapravo apsorbiraju ugljični dioksid, dok ga isušene močvare ispuštaju", objašnjava Ružica Marušić iz Parka Prirode Kopački rit. 

Močvare se najčešće isušuju radi pretvaranja u poljoprivredne površine ili kao posljedica izgradnje plovnih riječnih puteva. U Hrvatskoj su, uz Kopački rit, zaštićeni i Lonjsko polje, Vransko jezero, delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka, no neka druga staništa ipak nestaju.

"Mi sad imamo trenutno u Miholjcu taj problem, Miholjački ribnjaci su isušeni, a oni se nalaze pored ornitološkog rezervata, tako da je praktički tamo sve bez vode i ne možete očekivati pticu", rekao je Davor Mikulić, iz Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije.

U močvarnim staništima živi 40 posto svih biljnih I životinjskih vrsta. Kopački rit dom je i mnogobrojnoj divljači, poput ovih srna i srndača koje je na otvoreno izmamila mlada pšenica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene