Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi bi na Jadran

Jedna grana hrvatskog turizma prestigla je pretpandemijske brojke: Već naveliko stižu rezervacije za iduću godinu

Aktualno Galerija Nautički turizam: Ilustracija - 2 Nautički turizam: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nautički turizam: Ilustracija - 6 Nautički turizam: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Nautički turizam: Ilustracija - 5 Nautički turizam: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nautički turizam: Ilustracija - 4 Nautički turizam: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nautički turizam: Ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Planiranje zimskih praznika i skijanja u punom je jeku, ali velik je broj i onih koji su mislima već na slalomu između valova i otoka. Nautički turizam prestigao je pretpandemijske brojke. Za iduću godinu već naveliko stižu rezervacije i zvone telefoni. Svi žele jedriti na Jadranu.

Uoči zimskih bura jedrilice i jahte na sigurnom su vezu. Iza nautičara sezona je za pamćenje, ali spavanja na lovorikama nema jer gosti stižu s prvim proljetnim danima.

"U međuvremenu se, naravno, radi na prodaji kapaciteta, na održavanju plovila. Kolege iz čarter-industrije su zadovoljni kako je do sada situacija s bukingom. Ide zapravo jako dobro i nadam se da će se takav trend nastaviti",  rekao je  Ivan Kuret, voditelj marine, reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Kaštelanu.

Nautički turizam: Ilustracija - 7 Nautički turizam: Ilustracija - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema podacima online platforme za najam brodova za odmor, upravo je Hrvatska vodeća destinacija za jedrenje na svijetu. Iza sebe ostavila je Grčku, Španjolsku i Italiju.

Pročitajte i ovo Turistička elita u Londonu - 5 Veliki turistički sajam Turistička elita okupila se u Londonu: I hrvatske snage su tamo, bilježimo nevjerojatan rast posjeta, a jedan grad čini se da je obožavan

Dvije trećine svih nautičara stižu nam iz samo tri zemlje. Uvjerljivo najviše ih je iz Njemačke, slijede gosti iz Austrije i Italije.

Zemlje iz kojih nam stižu nautičari

Njemačka 39 %
Austrija 21 %
Italija 10 %
UK 8 %
Švicarska 8 %
Ostali 18 %

Nautički turizam: Ilustracija - 7 Nautički turizam: Ilustracija - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

S više od tri i pol milijuna noćenja, u nautici nema previše prostora za podizanje apsolutnih brojki. Prihod se planira povećavati podizanjem kvalitete.

"Razvojne mogućnosti pojedinih destinacija su ograničene jer prostorno-planska dokumentacija uvjetuje razvoj i širenje marina, tako da je to jedna igra prebacivanja i traženja optimalnog rješenja", rekao je Kristijan Pavić, predsjednik uprave ACI-ja.

Rješenje traže i problemi s otpadom koji završava u more, ali i divlji vezovi koji se slabo kontroliraju.

Pročitajte i ovo Koliko turizma je previše? - 4 Rasprava na Dubrovnik EXPO-u Koliko turizma je previše? "Kada turizam ne radi za lokalnu zajednicu, kada to nije život nego preživljavanje"

"Ja se nadam se ćemo kroz inspekcijske ovlasti koje bismo trebali dobiti novim zakonom o pomorskom dobru i one koje već sad imamo dovesti red u taj segment. Naravno da je tu problem odlaganje otpada u more jer nema službe koja se bavi time na tim divljim sidrištima", objašnjava Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Nautički turizam: Ilustracija - 7 Nautički turizam: Ilustracija - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Segment je ovo turizma o kojem treba posebno voditi računa.

"Uvijek kažemo da je nautički turizam šlag na tortu hrvatskog turizma s obzirom na to da se radi o strukturi turista koja je i veće platežne moći, koja ima veću potrošnju u odnosu na prosjek, koja dolazi više puta u Hrvatsku, boravi duže", istaknuo je Kristijan Stanišić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Idealan profil gosta, ako pitate bilo kojeg turističkog djelatnika...
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene