Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava na Dubrovnik EXPO-u

Koliko turizma je previše? "Kada turizam ne radi za lokalnu zajednicu, kada to nije život nego preživljavanje"

Aktualno Galerija Koliko turizma je previše? - 4 Koliko turizma je previše? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koliko turizma je previše? - 3 Koliko turizma je previše? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koliko turizma je previše? - 2 Koliko turizma je previše? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koliko turizma je previše? - 1 Galerija 1/4 >>
Bliži se kraj godine, u kojem će se zbrajati turističke brojke. Već sada znamo - bit će bolje od prošlogodišnjih i nešto lošije od onih iz rekordne 2019. Najvažnija stavka Vladi bit će zarada u proračunu. Ide li hrvatski turizam kratkoročno putem zarade, dugoročno u propast - provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Koliko turizma je previše - pitanje je koje se postavilo na Dubrovnik EXPO-u, a struka je pokušala odgovoriti.

"Kada turizam ne radi za lokalnu zajednicu, kada to nije život nego preživljavanje", kaže Matija Škara Tresić, voditeljica studija turizma Visoke škole Aspira.

Turizam zarađuje, ali i uzima. Diže cijenu života i spušta kvalitetu, razvija samo uslužne djelatnosti. Tu su gužve i loša infrastruktura, a to najviše osjete gradovi na obali - Dubrovnik, Split, otoci.

"Istraživanja velikih platformi pokazala su da će više od 70 posto turista rezervirati i smještaj i destinacije koje vode brigu o održivom turizmu, nego one koje ne vode", tvrdi Martina Nimac Kalcina. predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK.

A održivi turizam nije tek raspored dolazaka kruzera ili propisana pravila ponašanja. Održivi turizam je spoj ekonomske koristi, ekologije i socijalnog aspekta. Otpor turizmu kakav imamo već se događa.

"Događa se jer su se mladi ljudi počeli iseljavati, počinje se događati da su velika opterećenja na infrastrukturu, na lokalnu zajednicu, da su cijene nekretnina previsoke", dodaje Uršić Staraj.

Pročitajte i ovo Spot HTZ-a i video stock lijepa naša... Ovo je hit! Za promociju hrvatskog turizma koristili video iz Norveške?

Pročitajte i ovo Novalja Oborena rekordna 2019. godina Pali i neki rekordi! Objavljeno koliko je turista posjetilo Hrvatsku do kraja kolovoza

Kao rješenje nudi se strategija turizma do 2030. godine - no promjene trebaju krenuti odmah. Čak 80 posto noćenja ostvarujemo u srcu sezone, a oslanjamo se samo na obalu.

"Nama su turisti koncentrirani u određenim destinacijama, a imamo cijele dijelove zemlje koji su prazni. Cijela Panonija je žrtva ovakvog turističkog booma. Oslanjamo se na sunce, more, prekrasne destinacije, povijesno nasljeđe, a nemamo dovoljno sadržaja", misli Danijela Crljen, RIT Croatia

Turizam u Hrvatskoj čini oko 20 posto BDP-a, što je najviše u Europi. Koliko je to opasno, naučili smo u koroni.

"Dugoročno je potrebno ulagati u druge sektore da bi se taj udio smanjio, da zapravo ne budemo toliko ovisni o turizmu, a turizam postaviti na dobre i kvalitetne temelje", smatra Veronika Kolman, voditeljica RCKTU Zabok.

A temelji ne mogu biti samo na papiru - za hrvatski turizam recept bi trebao biti - manje je više. Vrijeme je da se sektor, lokalna zajednica i država probude. Inače do 2030. nećemo imati održivi turizam, već ćemo odrezati granu na kojoj sjedimo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene