Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcijski plan

Stižu dobre vijesti: Dnevnik Nove TV doznaje što se više neće financirati iz džepova poduzetnika

Aktualno Galerija Iva Ozom, računovotkinja Iva Ozom, računovotkinja Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Bujanović Hrvoje Bujanović Foto: DNEVNIK.hr Dražen Orešćanin Dražen Orešćanin Foto: Dnevnik Nove TV Marko Biočina, novinar Nove TV Marko Biočina, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +3 Vlada reže parafiksalne namete - 4 Galerija 1/8 >>
Stižu dobre vijesti za poduzetnike. Trenutno plaćaju čak 450 parafiskalnih nameta, a mnoge od njih Vlada će do kraja godine ukinuti ili smanjiti. Poduzetnici bi trebali uštedjeti više od 130 milijuna eura

Kune više nema, stigao je euro, ali za poduzetnike malo se toga promijenilo. Računi za parafiskalne namete iz mjeseca u mjesec pune poštanske sandučiće.

"Članarina turističkim zajednicama, Naknada za uređenje voda, Naknada za korištenje voda, Naknada za zaštitu voda, Vodni doprinos, Naknada za korištenje cestovnog zemljišta, Spomenička renta. Uplatnicu po uplatnicu, u državnu blagajnu od parafiskalnih nameta slije se više od milijardu eura godišnje", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Ali iz Ministarstva gospodarstva stižu dobre vijesti. Kreće novi krug umanjenja ovih nameta. "Sada je u tijeku drugi akcijski plan, usvajanje i provedba do kraja 2023. je planirana. Iznosa 132,7 milijuna eura, odnosno nekadašnjih naših milijardu kuna", rekao je Hrvoje Bujanović iz MINGOR-a.

Taj novac poduzetnicima će dobro doći, pogotovo onim najmanjima. Lista nameta koji će se smanjivati ili ukidati još se brusi. Iz džepova poduzetnika, kako doznaje Dnevnik Nove TV, neće se više financirati vodni doprinos. U Glasu poduzetnika smanjivanje nameta pozdravljaju, ali poručuju vladajućima - to nije dovoljno. Traže ukidanje svih parafiskalnih nameta.

Pročitajte i ovo Sabina Samardžija, frizerka PODIZANJE CIJENA Poduzetnici se bune nakon nadzora inspektora: "Dobiti takvu kaznu je nemoguća misija - pokriti sve troškove uz one koji su nam već nametnuli"

"Mi se zalažemo da Hrvatska primjenjuje anglosaksonski sustav oporezivanja gdje postoje četiri osnovna poreza - porez na dohodak, porez na dobit, porez na imovinu i PDV i iz toga se financira kompletna javna uprava", istaknuo je Dražen Oreščanin.

Pročitajte i ovo Ilustracija "SULUDE I NEPROMIŠLJENJE IDEJE" Poduzetnici odgovorili Vladi: "Jedine crne liste koje nam trebaju su one korumpiranih i nesposobnih političara"

Toliko radikalna rješenja Plenkovićevoj, ali realno i bilo kojoj drugoj Vladi su - teško provediva. "U registru imamo preko 450 raznih davanja, kontinuirano se radi, ali naravno balansira se na razini da sustav može kvalitetno funkcionirati", napominje Bujanović.

Očito, može se balansirati i s milijardu kuna manje - ovaj put valjda i bez uobičajene prakse da se rezovi i olakšice poduzetnicima nadoknađuju iz - džepova građana.

 

Više o poduzetnicima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene