Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODIZANJE CIJENA

Poduzetnici se bune nakon nadzora inspektora: "Dobiti takvu kaznu je nemoguća misija - pokriti sve troškove uz one koji su nam već nametnuli"

Aktualno Galerija Sabina Samardžija, frizerka Sabina Samardžija, frizerka Foto: DNEVNIK.hr Antonija, Bjelovar Antonija, Bjelovar Foto: DNEVNIK.hr Stjepan, Bjelovar Stjepan, Bjelovar Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Foto: DNEVNIK.hr +3 Inspektori u akciji - 1 Galerija 1/8 >>
Inspektori češljaju neopravdano podizanje cijena, svaki četvrti nadzor pokazao je poskupljenje. Kontroliraju sve, frizere, pekare, ugostitelje, turističke radnike. Iz inspektorata poručuju kako neće stati. Premijer poziva na vraćanje cijena, a poduzetnici kažu kako je riječ o lovu na one male.

Minimlna poskupljenja jednu su zagrebačku frizerku skupo stajala. "U mom slučaju se radi o prosjeku između 8 centi i 20, 30 centi", kaže Sabina Samardžija, frizerka.

Za tu korekciju cijena stigla je poprilično visoka kazna.

"U mom slučaju, pošto sam ja poduzeće, ona je dvostruka. Budući da ide i na direktora i na firmu obje su oko 2000 eura, znači sve zajedno bi trebala platiti četiri tisuće. Dobiti takvu kaznu je nemoguća misija - pokriti sve troškove, uz troškove koji su nam već sad nametnuti", kaže Samardžija.

Iz Glasa poduzetnika poručuju da se ovakvim kaznama reže grana na kojoj se sjedi. Onima koji trebaju, nude pravnu pomoć i zaštitu.

"Tako oštriti zube na malim poduzetnicima, pa to se ne događa nigdje u svijetu, ovo je degutantno, žalosno, ponovit ću degutantno, degutantno", kaže Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika.

Pročitajte i ovo Državna inspekcija, ilustracija GRAĐANI PLAĆAJU UGP o stenjanju pod Plenkovićevim inspektorima: ''Hajka na male poduzetnike i obrtnike mora prestati!''

Sa svakodnevnim povećanjem cijena, nisu sretni ni građani, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

"Malo je to sada, znate, kao šok, morat ćemo se naviknuti, morat ćemo koliko imamo tolko trošit, ja sam za tu soluciju, jer druge nemamo", kaže Antonija iz Bjelovara.

"Nije potrebno, ne znam, u mojoj pekari su vratili nazad na cijenu od 10 kuna, što je bio kruh što kupujem, digli su na euro 40, pa su vratili na euro 33, što je deset kuna ako izračunate", kaže Stjepan iz Bjelovara.

"Nismo zadovoljni ništa, najbolje bilo dok je kuna naša bila, najbolje, sad evo što bude, puno su poskupili", smatra Radovan iz Bjelovara.

Premijer još jednom trgovcima koji su neopravdano podigli cijene šalje poruku.

"Nastavljaju se nadzori državnog inspektorata, porezne carinske uprave. Državni inspektorat je upravo danas objavio novo izvješće o provedenim nadzorima i utvrđenim kaznama i dalje sukladno svemu onome što smo govorili pozivamo sve one koji su neopravdano podizali cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja", kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Šef oporbe, poziva vladajuće da s trigovcima sjednu za stol i zajednički pronađu rješenje.

"Paralelno s time potrebno je konačno uvesti crne liste, ne neke bijele ili nekakve formulacije koje su izmišljene prije desetak dana, već one koje će konkretno pratiti cijene i gdje će građani vidjeti tko ih neopravdano podiže i konačno, moram ponoviti i sada, moramo se baviti kako da građanima podignemo standard, a to je moguće podizanjem mirovina i plaća", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Pročitajte i ovo Bezglutenski školski obroci - 2 SVAKO DIJETE ZASLUŽUJE OBROK Otišli su korak dalje: Djeci nude i bezglutenske školske obroke - "To je jedno novo doba za nas"

Koje neki zbog nižih cijena troše u susjedstvu. Drugi se boje odlaska u nabavu.

"Moja obitelj i ja idemo u Sloveniju u shhoping", kaže Marija iz Zagreba.

"Upravo idem u dućan idem, kupiti namirnice i bolje da ne razmišljam koliko ću potrošiti jer nemam druge", kaže Marin iz Zagreba.

Svaki četvrti nadzor utvrdio je neopravdano poskupljenje. Izrečene su 234 novčane kazne, od kojih je proračun bogatiji za 399.489,09 eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene