Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika Novost

Stiže aplikacija m-Građani: Imat će 20 usluga i olakšat će nam život

Ilustracija
Ilustracija Foto: Nikola Vilic/Cropix
Nakon uspjeha platforme e-Građani, plan je razviti i mobilnu aplikaciju kako bi uslugama koje su već dostupne preko e-Građana, mogli pristupiti i putem mobilnih telefona. Razvoj tog rješenja koštat će 2,2 milijuna eura bez PDV-a.

Platforma koju danas koristi oko dva milijuna Hrvata, e-Građani, seli se i u aplikaciju, a tvrtka koja će je razvijati, trebala bi to napraviti za 2,2 milijuna eura bez PDV-a, koliko je procijenjeno da će koštati svojevrsna prva faza mobilnog rješenja.

 

Prva faza jer, u startu, preko aplikacije trebalo bi se moći pristupiti dvadeset inicijalnih usluga, dok će se ostale koje su već dostupne preko e-Građana, "ubacivati" postupno.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Trnjana u Slavoniji Objavljeni detalji strašne nesreće: Pretjecala i udarila auto iz suprotnog smjera, poginuo muškarac, ozlijeđeno i dvogodišnje dijete

Pročitajte i ovo Ilustracija Blagdanski tjedan Blagdanska kupovina u posljednji čas: Pogledajte koje trgovine i centri danas rade

"Brojna tijela državne uprave razvila su digitalne javne usluge kako bi korisnicima olakšali i ubrzali pristup javnim uslugama. Navedene usluge su dostupne na portalu e-Građani i kao takve razvijene su ponajprije za korištenje na računalima, odnosno kao e-Usluge i nisu prilagođene za korištenje na mobilnim uređajima", objasnili su iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, piše Večernji list.

S druge pak strane, gotovo 70 posto hrvatskih građana koristi mobilne uređaje za pristup određenim web-stranicama, plaćanje usluga i ostalo. Uz to sve veći broj građana koristi javne usluge digitalnim putem bilo putem računala bilo putem mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Ilici Sudar s automobilom FOTO Užasna prometna nesreća u Zagrebu, poginuo motociklist

Najistaknutije prednosti korištenja javnih usluga putem mobilnih uređaja, s posebnim naglaskom na korištenje usluga putem mobilnih aplikacija, su jednostavnost korištenja, mobilnost i brzina.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Paun Paunovic/Cropix)

Stoga je nedvojbeno kako postoji izražen potencijal za razvoj digitalnih javnih usluga kao m-Usluga. Pokazalo se kako su građani otvoreni za promjene te su spremni iskoristiti prednosti koje mobilne platforme i mobilne aplikacije nude.

Pročitajte i ovo Screenshot Dramtična noć Noćni provod pretvorio se u užas! Potonuo splav u Beogradu, mladi skakali u Savu i plivali do obale, policija pretražuje rijeku

Pročitajte i ovo Bolnice u državi - 3 Važno pitanje Država će šefovati svim bolnicama, mnogi su nezadovoljni, čeka se odluka Ustavnog suda: ''Onda očekujemo da preuzima i sve buduće obveze''

"Razvoj mobilne platforme i aplikacije m-Građani za pružanje javnih usluga postaje neizbježan korak u unapređenju postojećih i budućih digitalnih javnih usluga kao i osiguranju sve veće dostupnosti usluga za građane", zaključuju iz Središnjeg državnog ureda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene