Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv crnih statistika

S prvim zrakama sunca počela i sezona motociklista: Provjerili smo kojih bi se pravila trebali pridržavati

Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Počela motociklistička sezona (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Dolaskom proljeća počela je i sezona motociklista. S obzirom na to da su motociklisti jedna od najranjivijih skupina u prometu, provjerili smo zakone i policijske upute kojih bi se oni trebali pridržavati.

Prve sunčeve zrake na cestu su izmamile mnoge motoriste. Brzi i izloženi, motoristi su u prometu iznimno ranjivi. Prošle godine sudjelovali su u 2.526 nesreća, u kojima je poginulo 50 osoba.

Pročitajte i ovo Dina Ćevid - 4 A tek je počelo Padaju rekordi, nema straha za sezonu: Najnovije brojke jačaju optimizam Vojna vozila u luci Gaženica, ilustracija potpora španjolskoj vojsci MORH upozorio na vojni konvoj, pogledajte gdje se očekuje zastoj: "Molimo građane za strpljenje"

"Najčešća greška koju rade motoristi je kretanje prevelikim brzinama", rekao je Darko Grac iz Službe za sigurnost prometa na cestama.

Prvo i osnovno pravilo sigurnosti na motoru je nošenje zaštitne kacige. Osim što je spasila nebrojne živote, kazna za vožnju bez nje je 1.000 kuna.

Preporuka je svakako i zaštitna odjeća. Osim što štiti tijelo od vjetra, ona pruža zaštitu mjesta gdje tijelo najviše strada u slučaju nesreće. Također, za razliku od automobila, kratka svjetla na motorima moraju biti upaljena cijelu godinu.

Već treću godinu na cestu s motoristima izlazi i ekipa pilot projekta hitne pomoći. U njihovu slučaju brzina spašava živote.

"Mi smo za oko 50 posto skratili vrijeme dolaska u odnosu na kombi Hitne pomoći", rekao je Branimir Bauer, tehničar u Hitnoj medicinskoj pomoći Zagreb.

Od svih pravila, najvažnije je zapamtiti da je odgovornost u prometu podijeljena na sve koji u njemu sudjeluju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene