Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj u strahu

Predsjednik udruge Roma o slučaju u podravskoj općini: "Načelnica je napravila ogromnu pogrešku. Imam namjeru sve prijaviti Europskoj uniji"

Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma "Korak po korak", u Dnevniku Nove TV prokomentirao je diskriminaciju prema jednoj obitelji u općini Hlebine.

Obitelj Oršoš poručuje da su diskriminirani. Mještani su prikupili novac kako bi otkupili od njih kuću i spriječili ih u doseljenju u podravskoj općini Hlebine. Pojavile su se i informacije da će stanovnici mjesta prosvjedovati.

No, prosvjed nije održan, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić. "Iz policije doznajemo da nije ni prijavljen nadležnim institucijama. Čini se da su mještani, barem za sada, odustali od ove ideje. Načelnica općine i dalje je na bolovanju", rekla je Kopčić.

Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma "Korak po korak", u Dnevniku Nove TV je rekao da nije stigao ni odreagirati - već je sve bilo na društvenim mrežama. "Načelnica je napravila ogromnu grešku - pozivala je ljude na prosvjed. Čim sam čuo o čemu se radi sam došao s mojim Romima. Otišao sam do općine da vidim o čemu se radi. Uspjeli smo zaustaviti prosvjed. Odlučili su da ne žele jednu obitelj, iako ih ima osam do sada. Ovo bi bila deveta obitelj", rekao je Horvat.

Ističe kako u zadnje vrijeme nisu imali u romskoj zajednici sličnih problema. "U općini takav problem nije bio nikada. Inače, u Hrvatskoj, ni jedan načelnik ne voli da mu dođe romska populacija. To je velika diskriminacija", istaknuo je.

Načelnik Novigrada je rekao da nema problema da se obitelj vrati u istu općinu. "Rekao je toj obitelji da ih je spreman prihvatiti u općini, ako mogu naći kuću koja ima minimalne tehničke uvjete za život", kazao je Horvat koji je svojedobno planirao ući u Hrvatski sabor.

Kaže kako je ovaj slučaj odmah prijavio Pučkoj pravobraniteljici za djecu. "Imam namjeru to prijaviti Europskoj uniji za suzbijanje te diskriminacije", najavio je Horvat.

"Stjepan Oršoš poručuje kako spavaju u smjenama jer su u strahu od napada svojih susjeda", zaključila je reporterka Kopčić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene