Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Prvi joj je susjed stup dalekovoda, a ako ga ne želi u dvorištu mora sama podmiriti troškove: "Ne želim platiti 150 tisuća eura da oni uklone iz mog dvorišta njihovo vlasništvo"

Aktualno Galerija Žarko Željko i Domagoj Mikić Žarko Željko i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Žarko Željko, sudski vještak za građevinu Žarko Željko, sudski vještak za građevinu Foto: DNEVNIK.hr Monika Maletić, vlasnica kuće Monika Maletić, vlasnica kuće Foto: DNEVNIK.hr Ivica Pavić, Zavod za visoki napon i energetiku FER Ivica Pavić, Zavod za visoki napon i energetiku FER Foto: DNEVNIK.hr +7 Božo Hrkač, geodet Galerija 1/12 >>
Kroz Hrvatsku se isprepleće gotovo 7800 kilometara raznih dalekovoda. Mahom prolaze izvan naselja, ali ako trasa ipak prolazi kroz njih - postoje strogo propisana pravila kojih se treba pridržavati. Da tome baš i nije tako svjedoči videopoziv kojeg je dobila ekipa Poziva s Opatijske rivijere.

Moniki Maletić u dvorištu je 11 kW grdosija - dalekovod, jedini na tom potezu, a majstori ga dolaze servisirati tako da preskaču ogradu. "Obraćala sam se brojnim institucijama, ali uzalud", rekla je.

Uzemljenje je obnovljeno 1964. godine, a za nove radove morali bi kopati u njezinom dvorištu. Maletić je angažirala i odvjetnika. "To je jedini stup koji izlazi iz zelene zone i ide kroz građevinsku izgrađenu parcelu, po standardima EU-a - on više ne zadovoljava iste", objasnio je odvjetnik Davorin Cmrečki.

Monika Maletić, vlasnica kuće Davorin Cmrečki, odvjetnik (Foto: DNEVNIK.hr)

Najbliži vod od kuće udaljen je 11 metara i 36 centimetara. Visina nadzemnog voda od terena dvorišta iznosi 9 metara i 72 centimetra. I posljednja mjerena udaljenost između stupa broj 18 i kuće iznosi 17 metara i 32 centimetra.

Pročitajte i ovo Vatra i dim iznad Gaze iz minute u minutu FOTO/VIDEO Najgore krvoproliće od rata za neovisnost: Raste broj mrtvih i ranjenih, kruže jezive snimke. Spasioci pronašli 260 tijela na festivalu

S rezultatima ekipa Poziva otišla je na Zavod za visoki napon i energetiku zagrebačkog FER-a. Profesor Ivica Pavić objasnio je da mrežna pravila definiraju udaljenost na kojoj se smiju izgraditi dalekovodi u blizini objekata što u ovom slučaju nije zadovoljeno.

Troškove izmještanja plaća tražitelj

U priču se uključila i lokalna vlast, a iz HOPS-a su poručili da bi sve troškove oko izmještanja dalekovodnog stupa trebalo snositi tražitelj izmještaja, odnosno u ovom slučaju Maletić.

"Ne kupujem ja dalekovod. Ja ne želim platiti 150 tisuća eura da oni izmaknu iz mog dvorišta njihovo vlasništvo", pobunila se Maletić.

Osim izmještanja postoje i druga rješenja koja za HOPS nisu opcija pa su pravo da radnici obilaze stup tražili i sudskim putem. Sud im nije odredio privremenu smjeru i Maletić ih ne treba pustiti u dvorište.

Dok se dogovor čeka, svi su svjesni da je servis nužan jer kvar donosi ozbiljne posljedice. "To bi značilo da bi jedan veliki dio Istre ne bi imao struje", rekao je Pavić.

Monika Maletić, vlasnica kuće Ivica Pavić, Zavod za visoki napon i energetiku FER (Foto: DNEVNIK.hr)

Gradonačelnik Fernando Kirigin razmišlja o pokrivanju troškova izmještanja, a Maletić samo želi da se dalekovod makne iz njezinog dvorišta.

"Dalekovod nema potrebne dozvole"

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić ugostio je u studio stalnog sudskog vještaka za građevinu Žarka Željka koji je upitan ima li dalekovod sve potrebne dozvole.

"Prema onome što sam ja utvrdio, dalekovod nema sve potrebne dozvole, a to je također vidljivo iz obrazloženja presude suda u R1 postupku gdje je traženo da se dopusti ulazak u prostor nekretnine gospođe, međutim sud je to odbio iz razloga nepotpune dokumentacije kojom HOPS raspolaže", rekao je Željko.

Monika Maletić, vlasnica kuće Žarko Željko, sudski vještak za građevinu (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako je moguće da je preteča HOPS-a dala dozvolu za gradnju kuće, sudski vještak za građevinu odgovorio je da je vjerojatno u onom trenutku bilo moguće jer je prostornim planom, odnosno uvjetima uređenja prostora bilo dozvoljeno da se kuća gradi na udaljenosti minimalno pet metara do najbližeg voda.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Svađa zbog Izbornog zakona Milanović odgovorio na Plenkovićeve prozivke: "Tintu neka zadrži. Trebat će mu kad bude potpisivao smjene muljatora oko sebe"

"Ukoliko HOPS nema ili ne pronađe građevinsku dozvolu, stvar će se zakomplicirati i teoretski bi gospođa mogla tražiti da se taj dalekovod stvarno izmjesti iz njezinog dvorišta", objasnio je.

Ako netko želi izmjestiti stup iz dvorišta, mora pokrenuti sudski postupak ukidanja služnosti. Dalekovod bi kao pravo služnosti trebao biti upisan u ZK uložak čestice ili bi dio čestice trebao biti izvlašten, dodao je Željko. 

U ovom trenutku nema nikakvog tereta što znači da nema upisana služnost niti da je izvlašten dio u korist dalekovoda. "On je faktično tu, a formalno ga nema", dodao je sudski vještak.

Što se tiče primanja naknade, zakonski svatko tko ima nekakav teret, odnosno gdje je služnost nekoga trećeg - ima pravo na naknadu za to, pojasnio je gost.

"Laiku je jasno da nekakvi elektromagnetski valovi koji se tu stvaraju prolaskom električne energije kroz dalekovod mogu utjecati na ljudsko zdravlje", rekao je za kraj Željko.

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web-forme, na mail poziv@novatv.hr te na WhatsApp i Viber na broj redakcije 095 2911 911.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene