Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostali kratkih rukava

Hrvatski matematičari redovito osvajaju zlato na olimpijadama, ali država im to više ne želi plaćati

Matematika (Foto: Getty Images)
Matematika (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Još nisu pronađena sredstva za izbor i pripremu ekipe hrvatskih matematičkih olimpijaca za Međunarodnu matematičku olimpijadu iako ondje već godinama osvajaju zlatne medalje.

Financijska potpora Hrvatskom matematičkom društvu (HMD) za pripremu učenika i organizaciju puta na međunarodno natjecanje još visi o koncu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju

Naime, Povjerenstvo za provedbu natječaja Hrvatskom matematičkom društvu nije dodijelilo sredstva za izbor i pripremu za natjecanje, koja se raspoređuju iz prihoda od igara na sreću.

Na ovu je odluku HMD podnio prigovor. Žalba se rješava, ali za sada zlatni matematički olimpijci nemaju garanciju za potrebna financijska sredstva. Nije isključena mogućnost da Ministarstvo obrazovanja osigura potrebni novac za matematičare iz drugih stavki u svom budžetu.

''Odlazak na olimpijadu nije uopće upitan, jer to MZO financira mimo projekta. Projektom se financiraju izbor i pripreme ekipe, pa je taj dio sad upitan'', odgovorio je na upit portala DNEVNIK.hr Matija Bašić iz HMD-a.

Ističe da je u ovom slučaju problematična raspodjela lutrijskih sredstava.

Za ovu je situaciju upitan ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade. Kaže da nije upoznat s konkretnim slučajem, ali da je svaki resor dobio financijske limite koje mora raspodijeliti na tragu ukupnih prioriteta Vlade.

''Kad me pitate o pojedinačnom projektu, to trebate pitati u resoru. Svaki je resor dobio limite. Svatko od njih reći će da nisu dobili adekvatne limite, ali sredstva se raspodjeljuju sukladno ukupnim sredstvima i raspoloživim mogućnostima. Ne znam za ovu konkretnu namjenu. U tom smislu nisam nikome skresao. Propisali smo limite koji su uklopljeni u cjelokupni proračun, a onda svaki resor u okviru tih limita raspodjeljuje sredstva za prioritete, na tragu ukupnih prioriteta Vlade'', rekao je ministar Marić.

Nedavno je premijer Andrej Plenković na Međunarodnoj konferenciji studenata prava poručio da će predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine među ciljevima imati i investicije prema inovacijama, istraživanju i obrazovanju. Stoga je neobično da Povjerenstvo za provedbu natječaja nije išlo u smjeru ukupnih prioriteta Vlade vezanih za obrazovanje.

Iz Ministarstva obrazovanja naglašavaju da odluka Povjerenstva još nije konačna. ''Na prijedlog Povjerenstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. Natječaj je trajao od 12. lipnja do 12. srpnja 2018. godine. Procjenu kvalitete prijavljenih projekata obavljale su stručne radne skupine koje su činili predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, visokih učilišta i škola.
Na prijedlog stručnih radnih skupina i Povjerenstva za pripremu i provedbu natječaja donesena je Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2018./2019. Na natječaj se prijavilo mnogo kvalitetnih projekta, međutim, s obzirom na ograničena financijska sredstva, bilo ih je nemoguće sve financirati.
Trenutno se razmatraju pristigli prigovori te će Povjerenstvo do kraja godine donijeti dopunu Odluke o financiranju'', priopćili su iz Ministarstva obrazovanja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene