Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od melanoma

Sunce je zdravo, ali nosi i brojne opasnosti. Pročitajte savjete stručnjaka i saznajte na što treba posebno obratiti pozornost

Koliko god je zdravo, sunce nosi i opasnosti. Broj oboljelih, ali i umrlih od melanoma iz godine u godinu raste. Premda je to najzloćudniji tumor kože, stručnjaci tvrde da se brzom reakcijom i prevencijom i on može izliječiti.

Svake godine, cijelo ljeto, Ana Ferle Vidović provodi s unucima na moru i suncu. Njih je čuvala, a na sebe zaboravila i zbog toga dobila melanom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednje istraživanje Nakon ovoga će vam omiljena šalica kave biti još draža! Slika nije dostupna Prva u Americi Ovo je zabranjeno u Kaliforniji!

"Ja moram priznati da me jako uplašilo jer znam što znači melanom, a ne zbog toga što ne znam", rekla je.

Podaci u posljednjih desetak godina pokazuju da je broj oboljelih i umrlih u porastu. 2017. godine bilo je 805 oboljelih i 239 umrlih, zbog čega već 15-ak godina u udruzi "Zdravi pod suncem" organiziraju kampanju kako bi javnosti skrenuli pozornost na ovaj problem.

"Rekla bih da nekad imam osjećaj da previše o tome govorimo i da smo dosadni, ali kad vidim koliko nam ljudi prođe kroz ordinaciju, onda vidim da ne govorimo dovoljno", rekla je Branka Marinović, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva.

Dermatovenerolozi kažu da, osim što se treba čuvati izravnog sunca, pozornost posebno treba obratiti na sljedeće promjene: mijenjanje boje, veličine ili oblika madeža. Zabrinuti trebamo biti i za madeže koji su drugačiji od ostalih, nesimetrični, nepravilna ruba, grubi, raznolikih boja, ako su veći od šest milimetara, ako svrbe ili krvare te ako su ranice koje ne zacjeljuju.

Sunce, ilustracija - 2 Na kakve madeže treba obratiti pozornost? (Foto: DNEVNIK.hr)

Za provjeru vlastitih madeža ne morate biti stručnjak. Samo trebate voditi računa o svome tijelu ili pitati one koji znaju. U kampanji su se dosjetili vrlo logičnog trika: Neka nam nebo bude podsjetnik.

"Pogledajmo gore, neka svi pogledaju gore i neka nas Sunce podsjeti na to da se zaštitimo, a Mjesec na to da se samopregledamo", rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

Ana Ferle Vidović pozitivan je primjer toga. Premda se susrela s melanomom, uspješno se izliječila. Sada planira novo ljetovanje, ali mnogo opreznije nego prije.

"Nisam još otišla na more, ali mislim da ću se jako čuvati sunca", rekla je.

Čuvati se ne znači paničariti. Bit će dovoljno koristiti zaštitu, izbjegavati sunce od 10 do 16 sati i, što je najvažnije, pri prvoj sumnji pitati stručnjaka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene