U nedjelju 8. prosinca u Zagrebu je održana četvrta humanitarna utrka Advent Run, u kojoj je sudjelovalo najviše trkača dosad. Čak 3150 sudionika trčalo je protiv melanoma, a u znak podrške radu Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože Zdravi pod suncem.

Galerija Dermatologinja Željana Bolanča Melanom (Getty Images) +0 Pregled (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Udruga Zdravi pod suncem planira sredstvima prikupljenima od humanitarne utrke Advent Run provesti javnozdravstvenu akciju preventivnih pregleda građana na području Hrvatske u kojem nema dermatologa, kao što je Ličko-senjska županija. Dr. sc. Željana Bolanča, dr. med., specijalistkinja dermatologije i venerologije u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC "Sestre milosrdnice" i tajnica Udruge Zdravi pod suncem za DNEVNIK.hr objasnila je što je melanom, koje su rizične skupine i kako se zaštititi.

Vezani članci Eduard Vrdoljak, klinika za onkologiju Split Uključite se u humanitarnu utrku Zlatna vrpca i pomozite djeci: ''Za 10 godina možemo očekivati 110.000 produženih godina života" Sunce, ilustracija - 2 Sunce je zdravo, ali nosi i brojne opasnosti. Pročitajte savjete stručnjaka i saznajte na što treba posebno obratiti pozornost

"Melanom je jedan od agresivnijih zloćudnih tumora, a nastaje malignom preobrazbom melanocita, stanica koje stvaraju pigment melanin, a koje su prisutne u koži, oku te epitelu sluznica i moždanih ovojnica. Posljednjih godina melanom bilježi kontinuirani porast, a broj novooboljelih raste brže nego kad je riječ o bilo kojem drugom karcinomu", kaže Bolanča i dodaje kako od melanoma godišnje oboli oko 300.000 osoba, a u Europi oko 145.000, od čega umre više od 22.000 Europljana.

Što se tiče Hrvatske, sve je više oboljelih. U 2016. godini bilo je 800 novooboljelih, što je je značajan porast u odnosu na 2015., kada ih je bilo nešto više od 600. No dobra je vijest da je danas gotovo više od 50 % melanoma u trenutku otkrivanja lokalizirano, što znači da nije došlo do širenja bolesti u limfne čvorove i udaljene organe.

"U Hrvatskoj godišnje 20 % oboljelih u trenutku postavljanja dijagnoze ima metastaze u regionalne limfne čvorove, a 4 % i udaljene metastaze", kaže doktorica Bolanča te dodaje kako prvi znak bolesti može biti pojava novonastale pigmentirane promjene ili promjena boje, veličine i rasta ili subjektivnih znakova u vidu svrbeža i peckanja kod već postojećeg madeža. S prvim znakom bolesti potrebno je javiti se liječniku obiteljske medicine, koji će onda dalje uputiti dermatologu.

Ističe kako je povećani broj oboljelih prvenstveno zbog pretjeranog izlaganja UV zrakama bilo nekontroliranim sunčanjem ili odlascima u solarij te kako je za sve ranije otkrivanje melanoma zaslužna sve veća osviještenost pacijenata pacijenata o potrebi redovitog pregleda kože, kao i bolja dijagnostika, a čemu su značajno pridonijeli brojni preventivni dermatološki pregledi kože u sklopu javnozdravstvenih akcija.
Objasnila je i tko spada u rizičnu skupinu.

"U rizičnu skupinu spadaju bolesnici koji su u djetinjstvu bili jako izloženi suncu, tj. više puta zadobili opekline od sunca ili rade poslove na otvorenom, zatim osobe svijetle puti, svijetlih očiju i plave kose, osobe koje imaju u obitelji roditelje ili braću koji su oboljeli od melanoma i osobe koje imaju veći broj madeža. Povećan rizik imaju i osobe koje su na imunosupresivnoj terapiji nakon transplantacije organa", objasnila je dermatologinja i zahvalila organizatorima utrke Millenium promociji i Run Croatia i što ovako atraktivna utrka s velikim brojem sudionika ima humanitarni karakter.

Udrugu Zdravi pod suncem osnovali su dermatolozi s ciljem promicanja važnosti odgovornog ponašanja na suncu, a u svrhu prevencije i smanjivanja broja oboljelih od zloćudnih tumora kože. Osim prevencijom tumora kože, udruga se bavi i prevencijom svih ostalih dermatoveneroloških bolesti te općenito promicanjem zdravlja edukacijom zdravstvenog osoblja i šire populacije.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju