Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golemi požar

Počeo očevid u Drava Internationalu: Što je uzrokovalo katastrofu u Osijeku?

Počeo je očevid požarišta u osječkoj tvrtki za preradu plastike Drava Internatonal, gdje je 4. listopada buknuo katastrofalni požar uskladištene plastike, izvijestila je u utorak Policijska uprava osječko-baranjska.

Očevidom, koji se odvija u krugu tvornice, u osječkom prigradskom naselju Brijest, a počeo je jutros u osam sati, rukovodi zamjenik općinskog državnog odvjetnika.

Uz očevidnu ekipu PU-a sudjelovat će vještaci zagrebačkog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'', inspektori zaštite od požara i drugi stručnjaci, navode u policiji.

Požar na otvorenom prostoru u tvrtki Drava International buknuo je 4. listopada poslije ponoći, a u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Zbog velike količine dima provođena su stalna mjerenja kvalitete zraka i koncentracije štetnih spojeva, a u županijskom stožeru civilne zaštite u ponedjeljak su izvijestili da ipak dolazi do drastičnog pada svih detektiranih spojeva pa je kvaliteta zraka puno bolja.

Pročitajte i ovo Itai i Hadar Berdichevsky Nakon 14 sati Čudo u Izraelu: U kući ubijenog mladog para pronađene neozlijeđene bebe blizanci, roditelji ih sakrili prije pokolja

Zbog preventivnih razloga nastava u školama u Osijeku i okolnim mjestima koja su bila zahvaćena dimom s požarišta, u ponedjeljak je bila odgođena, a Stožer je odlučio da se od utorka odvija normalno.

"Stanje se vraća u normalu, evo upravo s današnjim danom prestaju važiti dakle nisu na snazi više one preporuke koje smo do sada dali dakle da se izbjegava boravak na otvorenom. Sada to više nije na snazi. Kvaliteta zraka u Osijeku već je u potpunosti normalna. Ono što je najvažnije je da je stanje na požarištu takvo da je najveći dio zasut zemljom, dakle nema izdimljavanja niti mogućnosti ponavljanja tj uzrokovanja novog požara", rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera. 

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Rat na Bliskom istoku VIDEO Uznemirujuća snimka s festivala smrti, Hamas izdao upozorenje za stanovnike izraelskog grada: "Napustite ga do pet sati popodne"

U Dravi International izrazili su sumnju u mogućnost vanjskog utjecaja na izbijanje požara, vlasnik tvrtke Zvonko Bede ustvrdio je kako tvrtka posluje prema zakonu, uz sve potrebne certifikate, i izrazio je sumnju da je požar podmetnut.

U Upravi su također odbacili tvrdnje osječko-baranjskog župana Ivana Anušića da su imali uskladišteno znatno više od 20.000 tona plastike, za što je tvrtka imala dozvolu.

Zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je stanje velike nesreće i Vladi uputila zahtjev za proglašenje ekološke katastrofe.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene