Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Stručnjak o posljedicama velikog osječkog požara na zdravlje ljudi: "Trenutačno su nam u fokusu kronični plućni bolesnici"

Aktualno Galerija Damir Mihić, pulmolog Damir Mihić, pulmolog Foto: DNEVNIK.hr Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Požar u Osijeku - 1 Požar u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Požar u Osijeku - 2 Galerija 1/4 >>
Uz štetne lebdeće čestice Osječani ovih dana udišu i otrovne spojeve. Koncentracije se još utvrđuju, a Stožer umiruje i govori da su vrijednosti u padu.

Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić s voditeljem Zavoda za pulmologiju i intenzivno liječenje osječkog KBC-a dr. Damirom Mihićem razgovarala je o mogućim posljedicama za zdravlje nakon velikog požara u Osijeku.

"Imamo određene plinove, čestice koje mogu negativno utjecati na zdravlje. Pitanje je u kojoj mjeri. Trenutačno su nam u fokusu naši bolesnici, kronični plućni bolesnici koji imaju svoja kronična oboljenja, astma, KOPB, oni mogu imati određene posljedice u smislu pogoršanja simptoma. Kod njih se očekuje da to bude kratkoročno, da bude vezano uz koncentraciju tih plinova, ali za drugu populaciju, populaciju koji su zdravi, koji nemaju plućne tegobe, ne očekujemo nikakve dodatne poteškoće u smislu zdravstvenog stanja", rekao je Mihić.

Pročitajte i ovo Ilan Mor, bivši veleposlanik u Izraelu Za Dnevnik Nove TV Bivši izraelski veleposlanik u Hrvatskoj o stanju u Izraelu: "Riješit ćemo se tih kriminalaca jednom zauvijek. Tu su mi djeca, tu su mi unuci, ja ne idem nikamo"

Na pitanje može li to dugoročno gledano dovesti do kancerogenih oboljenja, Mihić odgovara: "Sve ono o čemu govorimo ovih dana, spojevi kao što je formaldehid, kao što je benzen, jesu i kancerogeni i toksični ne samo za respiratorni sustav, to je krv, krvotvorni sustav, ali prema dosadašnjim iskustvima s radnicima koji rade u sličnim industrijama, moramo govoriti o kumulacijskom dugoročnom efektu.

To su ljudi koji su izloženi više godina da bi došlo do razvoja karcinoma ili nečega. Kratkotrajna ekspozicija kao što je kod nas trenutačna situacija ne dovodi dugoročno do nekakvih posljedica."

"Preporuka je vrlo jasna, postoje nadležne službe, Stožer civilne zaštite, sve ono što oni govore, a govore stručnjaci, da se trebamo toga pridržavati. Maske samo za bolesnike koji su kronični plućni bolesnici, koji imaju teža oboljenja i u situacijama kada se mjere povećane koncentracije plinova i čestica, što je javno dostupno, tada da, zdravim populacijama nije potrebno", navodi Mihić.

Pročitajte i ovo Mohammed Deif mozak masakra Glas rata u Izraelu: Ovo je tajnoviti vođa Hamasa - preživio je više pokušaja atentata, izgubio obitelj...

Na pitanje je li ovih dana u bolnicu možda primljen veći broj pacijenata koji bi se mogli dovesti u vezu s ovim, odgovara: "Na Odjelu hitnog objedinjenog bolničkog prijema nije bilo povećanog opsega bolesnika s respiratornim smetnjama niti smo imali ijedan prijam na Zavod za pulmologiju i intenzivno liječenje bolesnika koje bi povezali izravno sa zagađenjem zraka." 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene