Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usvojena sofijska deklaracija

Ivana Petrović sa summita zemalja EU i zapadnog Balkana: "Sjena Donalda Trumpa letjela je i nad ovim sastankom"

Ivana Petrović uživo iz Sofije (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović uživo iz Sofije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović uživo iz Sofije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Lideri zemalja Europske unije i Zapadnog Balkana usvojili su Sofijsku deklaraciju. U njoj nema konkretnih obećanja o proširenju Unije, ta se riječ čak i ne spominje.

Međutim, dogovoreno je da se na sljedeći ovakav sastanak više ne čeka 15 godina, već će se održati za dvije godine - i to u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Ne vidim nikakvu drugu budućnost za zapadni Balkan osim Europske Unije. Nema alternative, nema plana B.", kazao je Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća

Ali ni konkretnih obećanja. U Sofijskoj deklaraciji ne spominje se ni proširenje ni pristupanje, samo perspektiva. U više zemalja Unije nisu nimalo skloni novom širenju. Jedna od njih je i Francuska čiji predsjednik smatra kako Zapadni Balkan treba usidriti u Uniji.

"Da im treba usidrenje, nije ohrabrujuća retorika. Ja se slažem da treba biti fer i strog, ali isto tako moramo otvarati jednu dinamičnu, strukturiranu perspektivu ubrzanja procesa naših susjeda prema EU, a ne usporavanja", poručuje premijer Andrej Plenković.

Angela Merkel, njemačka kancelarka kazala je kako u Sofiji nisu donesene nikakve odluke o proširenju te da će o tome biti govora na summitu u lipnju.

Sljedeći summit u Hrvatskoj

Posljednji ovakav samit održan je prije 15 godina. Na sljedeći se neće tako dugo čekati za dvije godine, domaćin će biti Hrvatska.

"To je snažna poruka naše vlade, snažna poruka Hrvatske da želimo pružiti ruku svojim susjedima i pomoći im."

Plenković se nakratko neformalno susreo i s predsjednikom susjedne Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Mislim da je važno da se odnosi relaksiraju i da idu naprijed", kazao je Plenković.

U suprotnom pravcu razvijaju se odnosi s glavnim europskim partnerom, SAD-om- tema koja se nije mogla izbjeći u Sofiji.

"Mislim da je pravi geopolitički problem kada je nepredvidljiv, ne protivnik ili neprijatelj ili partner već najbliži prijatelj. Ovo nije šala, smatram da je to bit našeg problema s prijateljima s druge strane Atlantika", rekao je Tusk.

Stoga su u Sofiji donijeli odluku. Od sutra pokreću tzv. statut blokiranja kojim štite europske tvrtke od američkih sankcija Iranu. Kada se posljednji put Unija pozvala na te mjere, Washington je popustio.

"Sjenda Donalda Trumpa letjela je i nad ovim summitom"

Iz Sofije se u Dnevniku Nove TV uživo javila urednica vanjske politike Ivane Petrović.

„Glavni naglasak je bio na Makedoniji. Dogodio se bilateralan susret grčkom premijera Ciprasa i makedonskog Zaeva. Grčka Makedoniju zbog imena već više od dva desetljeća blokira na njenom euroatlantskom putu. Nakon sastanka Zaev je bio nešto više optimistična od Ciprasa te rekao da se nada da se sporazum o imenu Makedonije postigne do summita u lipnju koji će biti posvećen proširenju. Cipras nije davao tako optimistične izjave, ali to ipak može biti jedan prijelomni trenutak u odnosima Makedonije i Grčke. Drugi naglasak bio je stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je kazao da zemlje zapadnog Balkana moraju ostati usidrene u Europi. On se protivi proširenju i njihovom brzom pristupanju EU. Velika polemika vodila se i o Iranu. Unija aktivira status iz 1996. Kako je netko duhovito rekao – sjena Donalda Trumpa letjela je i nad ovim summitom“, izvijestila je Petrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene