Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM ZBOG LISTE

Možemo će platiti kaznu zbog previše žena na izborima? ''Ovo je nevjerojatno, ali istinito''

Država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena.

''Nevjerojatno, ali istinito'', komentirali su iz platforme Možemo činjenicu da ih država tuži za 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali previše žena. Naime, od ukupno 31 osobe na listi njih 23 su bile žene. Ročište na Općinskom sudu u Osijeku održat će se sutra, a iz Platforme dan uoči ročišta i konferencije za medije, poručuju da je njihov stav jasan: ''Tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj''.

Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30 posto žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore, podsjećaju iz platforme.

''Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje'', istaknuli su iz Možemo u objavi na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo Sučeljavanje Ivana Radića (HDZ) i Berislava Mlinarevića (DP) radić vs. mlinarević Sučeljavanje koje morate pogledati: Spominjali se masoni, gejevi i križevi, ali jedan je odgovor apsolutni hit
Pročitajte i ovo Ivan Radić Imaju većinu Radić službeno potvrdio koaliciju s HNS-om u Gradskom vijeću: ''Osijek nema vremena za čekanje''

Naglasili su da su ponosni na broj žena koje su imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su, kažu, pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama i zato će se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene