Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uzor im je beč

Tomašević: "Rodna ravnopravnost među četiri temeljne političke vrijednosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević istaknuo je u utorak da je Zeleno-lijevoj koaliciji rodna ravnopravnost jedna od četiri temeljne političke vrijednosti, uz socijalnu pravdu, ekološku održivost i demokraciju.

"Mi to pokazujemo na svakom koraku, primjenjujemo to u praksi kad govorimo o temama rodne ravnopravnosti i u radu našeg saborskog kluba i do sada u radu našeg kluba u Gradskoj skupštini. Pokazujemo to u našim strankama i platformama, pokazujemo to na našim izbornim listama", rekao je Tomašević.

Na konferenciji za novinare ispred Gradske skupštine kazao je da su sve njihove izborne liste, od ulaska u politiku prije četiri godine, bile složene po "zip modelu".

Naveo je, naime, kako kod nekih stranaka, koje poštuju zakon i stavljaju podjednak broj muškaraca i žena na liste, ako žene budu na kraju tih lista, dolazi do disproporcije u njihovoj zastupljenosti u tijelima predstavničke vlasti kao što su Sabor i Gradska skupština.

"Mi te liste slažemo po 'zip modelu' upravo da bismo na kraju imali podjednak broj žena i muškaraca u predstavničkim tijelima, i to će sigurno tako biti i nakon ovih izbora", poručio je Tomašević, kandidat političkih platformi Možemo! i Zagreb je NAŠ! te stranaka Nove ljevice, Zelene alternative - ORaH i Za grad.

Saborska zastupnica Zeleno-lijeve koalicije Rada Borić najavila je kako ravnopravnost žene neće imati samo u Gradskoj skupštini već i u Gradskoj upravi te upravama poduzeća, gradskih ustanova, uključujući primjerice školske odbore.

Rodni ili rodno osjetljivi proračun

Rekla je kako im je važno vidjeti što gradski proračun daje ženama i zato zagovaraju "rodni proračun ili rodno osjetljivi proračun" koji imaju mnogi gradovi u Europi, a posebno im je uzor Beč.

"Doista ćemo se truditi u našem mandatu pokazati da je proračun i rodno osjetljiv i za žene, i za LGBT zajednicu, i za manjine, i za sve one za koje danas smatramo da su deprivilegirani u našem društvu", poručila je Borić.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će vrlo brzo primijeniti niz politika koje su važne za olakšavanje ulaska i zadržavanje žena na tržištu rada, a odnose se na širenje mreža vrtića i jaslica kao jedan od bitnih elemenata zadržavanja žena na tržištu rada.

Istaknula je i kako sudjelovanje djece u predškolskoj skrbi ima izuzetno pozitivan efekt na njihovo kasnije obrazovno postignuće, što je posebno važno gdje su djeca u obitelji koja su socijalno ugrožena. Najavila je i da će olakšati upis djece u vrtiće nezaposlenih roditelja, što je potrebno kako bi se majkama olakšalo traženje posla ili pohađanje obrazovne prekvalifikacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene