Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se idući potez

Što se točno mijenja nakon objave WHO-a o koroni? "I dalje ćemo nositi maske kad idemo u bolnicu ili ljekarnu, ali pitanje je dokad će to trajati"

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je kraj opasnosti od koronavirusa. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"Doktor Capak poručuje kako je virus i dalje među nama. Oprez je itekako važan i itekako nužan, no COVID-19 od danas ćemo tretirati kao i bilo koju drugu zaraznu bolest koja već postoji i koja je među nama", poručuje Petra Buljan, reporterka Dnevnika Nove TV. 

Promjene od danas do sutra nisu velike, ali će ih biti. 

"Od danas do sutra ne mijenja se toliko. Ono što je ključno je da od danas nema više režima na međunarodnim granicama. Isto tako sve odluke o mjerama će donositi svaka država sama za sebe. U Hrvatskoj to konkretno znači da ćemo i dalje nositi maske kada idemo u bolnicu, kod imunokompromitirane osobe ili u ljekarnu. Pitanje je do kada će to tako potrajati", donosi Buljan. 

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Nova odluka o COVID-u Krunoslav Capak o objavi WHO-a: "Ovo nije kraj pandemije. Virus je još uvijek među nama"

Od koronavirusa se i dalje umire, ali na bolest smo već navikli i poprilično smo s njom upoznati. 

"Prvo što se mora dogoditi jest da država, odnosno Vlada proglasi kraj pandemije, a kako doznajem to će doktor Capak zaista i predložiti ministru Berošu, a ministar Beroš Vladi - a to je da se ukinu sve mjere i da se ukine izvanredno stanje", objašnjava Buljan. 

"Nakon toga, ono što je sigurno je da ovaj režim u kojem i dalje možemo koristiti dokumente koji su istekli više neće vrijediti. Sigurno je da će postojati neki rok u kojem će građani imati priliku obnoviti svoje dokumente, no još se treba vidjeti koliki će taj rok biti", poručuje Buljan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suživot s koronavirusom Švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a donijelo važnu odluku vezano uz pandemiju

"S druge strane, ono što je sigurno, kada se proglasi kraj epidemije u Hrvatskoj više neće postojati ni stožer čije smo presice nekada željno iščekivali. Sve odluke vezane uz koronavirus donosit će Ministarstvo zdravstva. U svakom slučaju preporuka svima čiji su dokumenti je krenite prema šalterima jer uskoro ćete zatrebati nove", zaključila je Buljan.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene