Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupola na Trgu

Zanimljiva kupola: U centru Zagreba otvorena jedinstvena putujuća izložba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt je osmislila Europska komisija kao jedinstvenu putujuću izložbu čiji je cilj predstavljanje europskog svemirskog programa građanima EU.

Interaktivna izložba European Space Expo otvorena je u petak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu nakon što je prošloga mjeseca Hrvatska započela pregovore o sporazumu o suradnji s Europskom svemirskom agencijom.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj

Projekt European Space Expo osmislila je Europska komisija kao jedinstvenu putujuću izložbu čiji je cilj predstavljanje europskog svemirskog programa građanima Europske unije. Tako je izložba već bila u Rimu, Madridu, Londonu, Pragu, Ljubljani, Rigi i Ateni te ju je do sada vidjelo više od 700.000 posjetitelja.

Izložba, koju su zajedno otvorili voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i gradonačelnik Milan Bandić, na interaktivan i zabavan način predstavlja ključne informacije o europskim svemirskim programima – od satelitske navigacije (Galileo i EGNOS) do promatranja Zemlje (Copernicus).

"Cilj izložbe jest građanima pokazati kakvu korist za svakodnevan život nudi europska svemirska politika, programi i svemirske tehnologije, ali i objasniti njihovu važnost za europsko gospodarsko i otvaranje radnih mjesta, rekao je Baričević. "Ovo je samo još jedan od pozitivnih priloga i znakova što članstvo u EU nudi Hrvatskoj", kazao je.

"Ovom prigodom želim naglasiti kako je sudjelovanje RH u europskim svemirskim aktivnostima jedan od naših prioriteta", izjavio je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Roko Andričević.

"Smatramo da posebno važnu ulogu u pogledu daljnjeg razvoja istraživačkog i inovacijskog potencijala RH ima suradnja između Hrvatske i Europske svemirske agencije. MZOS je pokrenuo postupak uključivanja Hrvatske u Europsku svemirsku agenciju, a pregovori o sporazumu o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe otvoreni su prošloga mjeseca", dodao je Andričević.

Izložbu će moći posjetiti učenici i studenti

Gradonačelnik Bandić je izjavio kako "nismo ni svjesni koliko svemirski program već primjenjujemo i što ćemo u budućnosti sve raditi". Izrazio je zadovoljstvo što će ovu izložbu imati priliku posjetiti učenici i studenti.

Za cijelo vrijeme trajanja izložbe organizirana su tematska izlaganja u pristupačnom obliku za sve građane, bez obzira na stupanj njihova znanja o svemiru i svemirskim projektima.

Neki od najzanimljivijih izložaka na izložbi European Space Expo obuhvaćaju OmniGlobe, interaktivnu 3D prezentaciju Zemljine atmosfere, te impresivne modele satelita Galileo i Copernicus. Sve informacije o europskim svemirskim programima predstavljene su na interaktivnim dodirnim zaslonima na hrvatskom jeziku i nekim drugim jezicima Europske unije.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 21. lipnja, a ulaz je besplatan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene