Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu hrvatski državljani

Osobe evakuirane iz Gaze hrvatskim vlastima dužne tisuće eura za avionske karte

Uništenje u Gazi
Uništenje u Gazi Foto: Afp
Među 22 osobe koje je hrvatsko veleposlanstvo uspješno evakuiralo iz Gaze do Kaira su i članovi obitelji koji nisu hrvatski državljani. Zbog toga su hrvatskim vlastima dužni novac za avionske karte.

Dva su mjeseca od Hamasova napada na glazbenom festivalu u Izraelu i pokolja u kibucu nakon kojega je počeo još jedan izralesko-palestinski sukob. U Gazi su se tada našli i hrvatski državljani koji su, kao i mnogi drugi, željeli otići iz pakla u svoju domovinu.

Prije točno mjesec dana iz Gaze su evakuirana 22 hrvatska državljana. Među njima je bilo i onih koji nisu formalno državljani RH no unatoč tome prebačeni su do Egipta. Njima je hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu sa veleposlanstvom u Izraelu organiziralo prijevoz u Hrvatsku. Na let iz Kaira su se mogli ukrcati nakon što su pristali potpisati da prihvaćaju snositi trošak avionskih karata.

Pročitajte i ovo Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Pročitajte i ovo Izraelski tenkovi Aktivirao članak 99 Izrael o glavnom tajniku UN-a: "On je opasnost za svjetski mir"

"Dio troškova evakuirani iz Gaze u Hrvatsku su trebali platiti, odnosno potpisali su da prihvaćaju te troškove prije nego su napustili Kairo i otputovali prema Hrvatskoj. Riječ je o avionskim kartama iz Kaira prema Zagrebu", diplomatski izvor je otkrio za 24sata.

Evakuirani nisu trebali platiti smještaj u Egiptu kao ni hranu i ostali prijevoz do zrakoplova. Iz diplomatskih krugova doznaju da priličan broj članova obitelji nisu hrvatski državljani nego su s njima u rodbinskoj vezi. Troškovi avionskih karata za pojedine obitelji iznose i do 7500 eura, a kako su im ti troškovi priznati kao dug, poslali su zamolbu da im se dug oprosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene