Obavijesti Video Pretražite Navigacija
burna noć

Snažno nevrijeme diljem zemlje: Vjetar čupao stabla i prevrtao vozila, u Samoboru munja ozlijedila troje ljudi

Pula: Zbog snažnog pljuska vozila se teško probijala gradskim prometnicama (Screenshot: IstraMet)
Pula: Zbog snažnog pljuska vozila se teško probijala gradskim prometnicama (Screenshot: IstraMet)
Aktualno Galerija +0 Pula: Zbog snažnog pljuska vozila se teško probijala gradskim prometnicama (Screenshot: IstraMet) Galerija 1/1 >>
Nevrijeme s jakim udarima vjetra pogodilo je u noći s petka na subotu splitsko područje i Dalmaciju koje je izazvalo rušenje stabala na kopnu i nasukavanje plovila na moru. U Samoboru je muškarca udarila munja koja je zahvatila još dvije druge osobe.

Policija je izvijestila da je u Samoboru na prostoru gdje se održava 23. svjetski susret Spačeka jednu osobu udarila je munja koja je zahvatila i još dvije osobe u njegovoj blizini. Jedna je osoba prevezena u Kliniku za traumatologiju, a druge dvije osobe u KB Sestre Milosrdnice. Jedan muškarac je zadobio opekline na 15 % tijela i šok, a muškarac i žena doživjeli su šok, ali bez vidljivih ozljeda. Svo troje ozlijeđeni su njemački državljani.

Nakon noćašnjeg nevremena i obilnih oborina, problema ima i u Osječko-baranjskoj županiji. Bujične vode napunile su kanale na području Kneževih Vinograda (Karanac - Ciglana) te su prijetile kućama. Na terenu su vatrogasci koji ne mogu prepumpavati vodu jer nema kuda odlaziti, pa se strojevima kopa pomoćni kanal kako bi se voda preusmjerila na šire područje. Radi nastalog stanja i provođenja potrebnih radnji aktiviran je Stožer Civilne zaštite Općine Kneževi Vinogradi. Stanje je pod nadzorom.

Burna noć u Splitu

Olujno nevrijeme u petak navečer zahvatilo je područje Splita gdje su vatrogasci imali burnu noć. Pune ruke posla imali su s uklanjanjem stabala koja su pala na ulice, a neka su se srušila i na vozila, kazali su nam iz JVP-a Split. Srećom, nitko nije ozlijeđen u snažnom nevremenu.

Jaki udari vjetra između 22 i 24 sat dostizali su brzinu i od 40 čvorova što je na srednjodalmatinskom dijelu Jadranskog mora stvaralo velike valove koji su nasukavali plovila, rekli su Hini u Pomorskom meteorološkom centru Split.

Nacionalna središnjica za trganje i spašavanje na moru zaprimila je oko 130 dojava o nasukavanju plovila, a te su dojave uglavnom stizale od osoba na tim plovilima ili očevidaca ali nema informacija o ozlijeđenima ili stradalima, rekao je dežurni u toj središnjici.

Vjetar čupao stabla

Na splitskom i solinskom području vjetar je lomio i čupao stabla koja su padala po prometnicama, a na više mjesta su stabla padala na parkirana vozila i oštetila ih, rekli su u centru 112 u Splitu.

Dodali su da su na više mjesta od siline vjetra padali na tlo i električni stupovi, a na trogirskom je području bilo privremeno nestajalo i struje.

I pulski vatrogasci imali su burnu noć pred sobom. Županijski centar 112 Pazin i Županijski centar 112 Rijeka (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su više od dvije stotine dojava građana i turista. Najviše je posla bilo s uklanjanjem stabala koja su padala na ulice i parkirane automobile. 

Dijelovi Istre ostali bez struje

Bez električne energije bilo je šire područje Barbana, dio Novigrada te dio Poreča. Kvarovi su otklonjen tijkoem noći. Snažan vjetar veliku je štetu nanio posebno u Vrsaru gdje je stablo palo na parkirano kamp-vozilo, a istodobno prevrnulo drugi automobil, javlja Istramet

U večernjim satim olujno nevrijeme pogodilo je i je Pulu, Umag, Poreč. Padalo je toliko kiše da su se vozila teško probijala po gradskim pormetnicama, a građani koji su se u tom trenutku zatekli na ulici, sklanjali su se gdje su stigli. Kako piše Istramet, vjetar je u Istri puhao lokalno iznad 100 km/h.

Županijski Centar 112 Zadar i onaj u Šibeniku zaprimili su brojne pozive građana i turista. Zabilježeno je 65 događaja, a od toga 12 događaja se odnosilo na traganje i spašavanje na moru. Bilo je dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju telefonskih i električnih stupova kao i problema u opskrbi električnom energijom na području grada Zadra i grada Paga te u naseljima Turanj, Sv. Filip i Jakov, Posedarje i Poličnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene