Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesiću žao što nije riješen spor

'Očito netko misli da je Hrvatska ranjiva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da mu je žao što nije riješen spor sa Slovenijom.

Na novinarski upit da komentira još jedan propali pokušaj rješenja hrvatsko slovenskog graničnog spora i deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, Mesić je rekao da mu je žao što je do toga došlo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Slika nije dostupna Slovenija Odgođena sjednica o deblokadi Hrvatske

'Mi smo prihvatili prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, računali smo na to da će i realni zahtjevi biti nama susjedne i prijateljske Slovenije', kazao je Mesić u Zagrebu na predstavljanju knjige 'Bili smo idealisti'. 'Nažalost, jedući se otvara apetit, kako kažu Francuzi i očito da netko misli da je Hrvatska ranjiva jer pregovara', kazao je.

Mesić je ustvrdio da Hrvatska nije ranjiva, da ispunjava obveze i standarde te prihvaća sve uvjete i očekuje nastavak pregovora. 'Ali, ako dođe do nekakvog zastoja mi možemo čekati', rekao je Mesić.

>> Bez pomaka u razgovorima Hrvatska - Slovenija

Komercijalna televizijska postaja POP-TV tvrdi - pozivajući se na svoje izvore - da 'izmijenjeni' Rehnov prijedlog ne uvažava glavni sadržaj iz slovenskih amandmana, to jest uvažavanje 'načela pravičnosti' i postizanja 'kontakta s otvorenim morem' zbog čega su mogućnost pristajanja na takav sporazum već odbacile tri oporbene stranke, među kojima i najveća oporbena Slovenska demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše koji smatra da arbitraža bez 'načela pravičnosti' ne bi 'imala smisla'. Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn je u Bruxellesu s ministrima vanjskih poslova Hrvatske Gordanom Jandrokovićem i Slovenije Samuelom Žbogarom, te s predsjedničkom trojkom EU-a razgovarao o tome kako riješiti hrvatsko-slovenski granični spor i prekinuti slovensku blokadu pristupnih pregovora RH s EU. Jandroković je nakon susreta rekao kako nije došlo do rješenja jer su i Hrvatska i Slovenija ostale na svojim stajalištima, ali da će razgovori biti nastavljeni kako bi se prije ili tijekom summita EU-a, krajem ovoga tjedna, našlo rješenje.

Žbogar: Korak naprijed i u pravom smijeru

Rehnove dopune 'korak su naprijed i u pravom smjeru', izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. 'Naravno, u Sloveniji ćemo morati obaviti političke i pravne konzultacije', rekao je Žbogar razgovoru za večernju emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije.

Žbogar je priznao da niti u 'novom' Rehnovu prijedlogu koji je prezentiran ministrima vanjskih poslova dviju država u Luxembourgu nije izrijekom navedeno 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono"), ali da je 'sadržajno' uključeno u prijedlog 'koji treba gledati u cjelini' budući da je predložena izmjena više članaka arbitražnog sporazuma u odnosu na raniji tekst. Tako je, ustvrdio je Žbogar, u dijelu koji se odnosi na sastav arbitara koji bi djelovali u abitražnom vijeću sada ideja da bi Slovenija i Hrvatska predložile konkretna imena budućih arbitara, a onda bi se sa Rehnom dogovorili o prikladnim stručnjacima, pa bi arbitražno vijeće bilo unaprijed određeno.

Žbogar je zanijekao medijske informacije da ni novi prijedlog ne omogućava 'teritorijalni kontakt' Slovenije s otvorenim morem, dodajući da je formulacija koja je sada navedena u tekstu 'prihvatljivija od ranije'. 'Mislim da se približavamo zadnjem činu iako nije nužno da je ovaj prijedlog povjerenika Rehna zadnji', rekao je Žbogar, dodajući da se slaže s premijerom Borutom Pahorom kako je ono što je Rehn danas iznio dvjema stranama možda najbliži optimum rješenjima koja su bila predviđena 'parafiranim sporazumom' Drnovšek-Račan iz 2001.

'Mislim da prostora za nove prijedloge više nema mnogo, ali ne vjerujem da će dva dana biti dovoljno da izvedemo potrebne konzultacije', rekao je Žbogar u vezi očekivanja da do slaganja oko 'novog' Rehnova teksta dođe već u srijedu na novom trilateralnom sastanku njega, Rehna i Jandrokovića. Ocijenio je da bi zbog kratkoće vremena mogao biti preambiciozan plan po kojemu bi sporazum o arbitraži bio uglavljen za vrijeme sastanka Europskog vijeća krajem tjedna, što bi omogućilo nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i otvaranje i zatvaranja blokiranih poglavlja već na pristupnoj konferenciji 26. ovog mjeseca, kako to planira češko predsjedništvo.

Žbogar je uz to naglasio da današnji Rehnovi prijedlozi potvrđuju da njegova prijašnja ponuda nije bila mišljena na načelu 'uzmi ili ostavi', ali da je vremena da se obave konzultacije i dade odgovor na Rehnove prijedloge sada vrlo malo.

Slovenski mediji i stranke o 'novom' Rehnovu prijedlogu

Za razliku od svog premijera Boruta Pahora koji je rekao da je u načelu zadovoljan 'novim' internim prijedlogom Ollija Rehna koji je po njemu 'uvažio neke važne slovenske prijedloge', slovenski mediji su sa skepsom ocijenili da Hrvatska i Slovenija nakon novog sastanka Rehna s ministrima vanjskih poslova Samuelom Žbogarom i Gordanom Jandrokovićem 'nisu ništa bliži rješenju graničnog spora', te ne očekuju da će doći do skorog proboja koji bi deblokirao hrvatske pristupne pregovore.

Na sastanku u Luxembourgu nije došlo do približavanja stajališta dviju država o Rehnovom procesu, tvrdi Slovenska televizija, dok dopisnica mariborskog lista 'Večer' iz Bruxellesa navodi da pokušaj deblokade dolazi u vrijeme 'kad proširenje više nije prioritet EU-a', te da će bez obzira na slovensku blokadu Hrvatska morati dokazati koliko je stvarno spremna za članstvo i u svjetlu kritika nekih država na račun suradnje s Haškim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije jer nije predala topničke dnevnike.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Ivo Vajgl izjavio je da ono što je Rehn predstavio Žbogaru i Jandrokoviću predstavlja 'točku do koje je u sadašnjem trenutku mogao doći u traženju kompromisnog rješenja'. Rehn većinu slovenskih dopuna nije uvažio, naveo je Vajgl, pa je sada u Sloveniji o tome potrebno provesti 'temeljitu raspravu', dodao je.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene